Klimaatmonitor

Extreem weer, zoals hagel of hevige neerslag, kan flink wat schade veroorzaken. De Klimaatmonitor laat zien hoeveel verzekerde schade er de afgelopen jaren veroorzaakt is door extreem weer. De monitor combineert data over droogte, natuurbranden en extreme neerslag met de Nederlandse schadedata van verzekeraars.

Op dit moment kun je alleen bij de Klimaatmonitor door in te loggen als verzekeraar. De reden daarvoor is dat de schadecijfers nog niet goed verwerkt zijn in de Klimaatmonitor, waardoor hij nu een vertekend beeld geeft. Tijdens het klimaatevent van het Verbond van Verzekeraars op 11 oktober wordt de Klimaatmonitor openbaar gemaakt. Dan is hij helemaal bijgewerkt en kan iedereen hem gebruiken.

Van de weertypen hagel, storm, neerslag, bliksem en vorst kun je de schades bekijken van de jaren 2007 tot en met 2020. Van natuurbranden geeft de monitor inzicht in de schades van 2014 tot en met 2020. En van droogte zie je de impact (het aantal dagen met laag water) in de jaren 2010 tot en met 2020.

Het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars heeft de Klimaatmonitor ontwikkeld, samen met Wageningen Universiteit en het KNMI.


Meer informatie