Mindmap Hitte

Wil je weten welke problemen extreme hitte kan veroorzaken in de stad? Dan kun je twee mindmaps gebruiken: de 'Mindmap Hitte'  en de 'Mindmap Exceptionele Hitte'.

Voor wie?

De mindmaps zijn gemaakt voor gemeenten, en kunnen ook handig zijn voor andere organisaties die zich bezighouden met hitte in de stad.

Wat kun je ermee?

In deze mindmaps zijn de problemen van extreme hitte verdeeld in vijf thema’s: gezondheid, netwerken, water, leefbaarheid en buitenruimte. Je kunt de mindmaps bijvoorbeeld gebruiken in gesprekken over hoe je je voorbereidt op extreme en op exceptionele hitte.

Mindmap Hitte

De Mindmap Hitte is interactief: hier kun je bij elk probleem doorklikken naar een factsheet met informatie en uitleg. Hitte kan bijvoorbeeld grote invloed hebben op je gezondheid, werkproductiviteit en je nachtrust. En wat is het gevolg van hitte voor de straten in de wijk? Wat zijn de gevolgen voor planten en dieren? Elke factsheet sluit af met mogelijke maatregelen die je kunt nemen om een probleem tegen te gaan. Je kunt de factsheets makkelijk downloaden.

Deze mindmap toont de gevolgen van hitte in de stad, verdeeld over vijf thema's.
Deze mindmap toont de gevolgen van hitte in de stad, verdeeld over vijf thema's.

Mindmap Exceptionele Hitte

De Mindmap Exceptionele Hitte (pptx, 2.1 MB) laat zien wat er allemaal kan gebeuren als het een paar dagen achter elkaar 40oC of heter is. Zo'n situatie noemen we ook wel Code Rood voor hitte. Een woning kan dan bijvoorbeeld zo sterk opwarmen dat het gevaarlijk is om thuis te blijven. Een park of een andere groene buitenruimte biedt dan ook geen verkoeling meer. We zijn in Nederland nog niet goed voorbereid op zo'n situatie, maar de kans erop wordt steeds groter. Naast directe gevolgen zijn er ook 'cascade-effecten': bepaalde gevolgen kunnen een kettingreactie veroorzaken.

Deze mindmap toont welke problemen en kettingreacties exceptionele hitte in de stad kan veroorzaken.
Deze mindmap toont welke problemen en kettingreacties exceptionele hitte in de stad kan veroorzaken.

Wie heeft de mindmaps ontwikkeld?

De Mindmap Hitte is in 2016 ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam, de laatste versie is van april 2019. De Mindmap Exceptionele Hitte is hierop gebaseerd. Deze is gemaakt door stichting CAS, in samenwerking met de GGD en Gemeente Amsterdam.