Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? | Podcast over het voeren van een risicodialoog in coronatijd

Ook in coronatijd is het belangrijk dat we doorgaan met de risicodialogen. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie biedt inspirerende voorbeelden en laat mensen aan het woord die ervaring hebben met digitale dialogen.

Elke aflevering gaat in op een specifiek thema rond het voeren van digitale dialogen. Welke organisaties kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen? Hoe structureer je een digitale discussie? Hoe kun je digitaal de diepte ingaan? En hoe kun je digitaal leren en werken aan gedragsverandering? Je hoort het allemaal in de podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan?’

Nieuwste aflevering

Aflevering 5 - Business as usual

Fysiek vergaderen komt weer binnen handbereik. Toch willen veel partijen hun risicodialoog deels digitaal blijven voeren. Digitale elementen kunnen namelijk meerwaarde bieden. We praten erover met Loes Kreemers van de Hogeschool van Amsterdam. Zij is expert in gedragsverandering en onderzocht factoren die bijdragen aan klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld ‘eenheid’: een wij-gevoel. Digitale communicatie kan daarin een grote rol spelen.

Onze tweede gast is Koos Brouwer van de gemeente Medemblik. Hij vertelt over zijn ervaringen met digitale dialogen in Hollands Noorderkwartier. Enquêtes vooraf kunnen bijvoorbeeld helpen de inhoud alvast helder op tafel te krijgen. En webinars die achteraf beschikbaar blijven, bereiken een grotere doelgroep. Als het aan deze sprekers ligt, zijn zulke digitale elementen straks ‘business as usual’ in de risicodialoog – ook na de coronatijd.

Eerdere afleveringen

Aflevering 4 - Maatwerk

Dialogen werken het beste als ze zijn toegesneden op de doelgroep. Maar bij klimaatadaptatie is die doelgroep groot en divers: van overheden tot vastgoedbedrijven en van infrabeheerders tot inwoners. Hoe laat je die effectief met elkaar in gesprek gaan?

Daarover praten we in deze aflevering met Thomas Klomp van het Platform Samen Klimaatbestendig. Dat verbindt kennis en ervaringen van allerlei partijen en brengt vraag en antwoord bij elkaar. Maatwerk bij uitstek dus. Onze tweede gast is Marthijn Manenschijn van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hij vertelt over een webinar dat hij maakt voor collega’s binnen zijn eigen organisatie. Interne inventarisatie van uitdagingen en oplossingen is óók onderdeel van de risicodialoog, betoogt hij. En natuurlijk zijn delen uit dat webinar, zoals filmpjes in het veld, later ook extern te gebruiken. Ook in combinatie met fysieke bijeenkomsten.

Aflevering 3 - Een mix van middelen: voor, tijdens en na je digitale bijeenkomst

Wil je een effectieve dialoog voeren, dan ben je er niet met een simpele online vergadering. Wie een brede doelgroep wil betrekken en zo veel mogelijk inhoud wil uitwisselen, zal meer uit de kast moeten halen. Deze derde aflevering gaat over een ‘mix van middelen’: van filmpjes en individuele voorgesprekken tot webinars en ‘hybride’ bijeenkomsten. Die middelen gebruik je tijdens de vergadering, maar ook ervoor en erna.
De eerste gast in deze aflevering is Maaike Glimmerveen van Savant Learning Partners. Zij vertelt dat risicodialogen effectiever zijn als er sprake is van ‘samen leren’. Dat vraagt om actief tweerichtingsverkeer en creatief gebruik van middelen. Te gast is ook Sander van der Wal van &Flux, een bureau dat organisaties helpt bij het vormen van coalities. Hij vertelt hoe je diepgang in je dialogen brengt door een slimme mix van middelen – digitaal én analoog. En hij legt uit hoe voorbereiding en nazorg het verschil kunnen maken.

Aflevering 2 – Haal het maximale uit een digitale dialoog

Veel organisaties zijn inmiddels aan het videovergaderen, ook in het kader van de risicodialogen. Ze weten welke tools je kunt inbouwen om het interactief te houden, hoe je de sessies in goede banen leidt en dat je op tijd pauze moet houden. Maar hoe krijg je alle inhoud naar boven – inclusief alle gevoeligheden?

In deze tweede aflevering zijn twee mensen te gast die weten hoe je het meest uit digitale dialogen haalt. Thomas Bakker van de Argumentenfabriek vertelt over een methodiek om alle argumenten op tafel te krijgen – ook vanuit de stille deelnemers – en ze vervolgens te wegen. Monique de Groot van adviesbureau Tauw vertelt hoe je dialogen overzichtelijk en klein houdt, maar toch een grote achterban meeneemt.

Aflevering 1 – Digitaal om tafel: waar moet je op letten?

Videobellen met honderd man is technisch niet zo moeilijk. Maar een effectieve risicodialoog voeren, daar komt heel wat meer bij kijken. Hoe maak je het écht interactief? Hoe houd je iedereen gemotiveerd? En hoe geef je ruimte aan gevoeligheden en emoties?

Deze aflevering geeft een overzicht van wat er kan en waar je op moet letten. We praten met Tom Radstaak van de Directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vertelt wat er landelijk gebeurt om digitale participatie naar een hoger plan te tillen. Te gast is ook Jeroen Rijsdijk van adviesbureau Arcadis. Hij begeleidde digitale dialogen in de werkregio’s Alkmaar en Voorne-Putten en geeft praktische tips en aanwijzingen.

De podcast is ook te beluisteren via:

De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan?’ is een productie van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, in samenwerking met NAP1 Podcasts en Helder en Duidelijk. Kijk op de Routekaart Risicodialoog en zet de volgende stappen op weg naar een digitale risicodialoog.


Meer informatie