Hulpmiddelen voor eerlijke klimaatadaptatie
Op deze pagina staan verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je aan de slag wilt met eerlijke klimaatadaptatie.
Klimaateffectatlas
De kaarten en kaartverhalen ‘Sociale kwetsbaarheid hitte’ en ‘Afstand tot koelte’ in de Klimaateffectatlas verbinden sociale en ruimtelijke thema’s met elkaar om eerlijke klimaatadaptatie te stimuleren. Daarnaast vind je in de Klimaateffectatlas ook het Buurtdashboard: deze tool kan inzicht bieden in verschillende klimaatkwetsbaarheden op buurtniveau.
Sociale kwetsbaarheid hitte
Met de kaart en het kaartverhaal Sociale kwetsbaarheid hitte leer je beter begrijpen welke groepen mensen extra kwetsbaar zijn voor hitte. Je vindt er vooral informatie over twee groepen: 65-plussers met een broze gezondheid en huishoudens die onder of rond het sociaal minimum leven. De kaarten laten zien waar relatief veel mensen wonen die extra kwetsbaar zijn voor hitte. Deze informatie kan bijvoorbeeld gemeenten helpen om te bepalen waar ze het beste hittemaatregelen kunnen nemen.
Afstand tot koelte
De kaart en het kaartverhaal Afstand tot koelte geven inzicht in waar bewoners in Nederland wel en waar ze juist niet dicht bij een koele plek wonen. Weet je waar veel broze 65-plussers en huishoudens zijn die rond of onder het sociaal minimum leven? Dan kun je bijvoorbeeld met de kaart Afstand tot koelte beter bepalen waar je het beste koele plekken kunt aanleggen om deze kwetsbare groepen te beschermen tegen extreme hitte.
Buurtdashboard
Met het Buurtdashboard krijg je snel inzicht in hoe klimaatbestendig buurten zijn. Je kunt op het Buurtdashboard bijvoorbeeld vinden hoe groen een buurt is of hoe hoog de gevoelstemperatuur is op een warme zomerdag. Naast informatie over het percentage broze 65-plussers en het percentage huishoudens die leven onder of rond het sociaal minimum, vind je er informatie over allerlei andere kwetsbaarheden. Denk aan hoe hoog het percentage ernstig overgewicht is in een buurt of het percentage inwoners dat ernstig eenzaam is. De statistieken kun je vergelijken met buurten van hetzelfde wijktype of met de rest van de gemeente. Zo kun je beter bepalen waar kansen liggen voor klimaatadaptatie waarbij je ook de ongelijkheid tussen buurten vermindert.
Rechtvaardigheidswiel van Klimaatrechtvaardig Rotterdam
Wil je bij het nemen van adaptatiemaatregelen rekening houden met verschillende gezichtspunten? Dan kun je als gemeente gebruikmaken van het Rechtvaardigheidswiel van Klimaatrechtvaardig Rotterdam (voorheen ICAR). Het Rechtvaardigheidswiel helpt je om in beeld te krijgen of je rekening houdt met groepen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat doet het wiel door de termen ‘marginalisatie’ en ‘privilege’ te visualiseren. Gemarginaliseerd noem je groepen mensen die door de meerderheid van de samenleving als minder belangrijk worden gezien, en die ook minder invloed en kansen hebben. Geprivilegieerd ben je juist als je behoort tot de groep mensen die het meeste invloed en de meeste kansen hebben. De meest gemarginaliseerde groepen staan in de buitenste ring van het wiel. En de groepen met de meeste privileges staan in de binnenste ring van het wiel. Het wiel bevat allerlei categorieën, zoals inkomen, taal, huidskleur of woonsituatie. Het stimuleert je om na te denken of bij jouw project deze verschillende categorieën een rol spelen bij handelingsperspectief, het impact op welzijn, sociale uitsluiting en discriminatie, en informatie en communicatie.