Als gevolg van klimaatverandering verwachten we dat ook de variabiliteit van het weer op de luchthaven en de frequentie en intensiteit van kritieke weersomstandigheden zullen veranderen, maar een precieze kwantificering daarvan ontbreekt. Onze huidige weer‐ en klimaatmodellen zijn niet goed in staat om deze veranderingen met voldoende nauwkeurigheid te bepalen. De belangrijkste doelstelling van dit project is daarom het verstrekken en demonstreren van het volgende generatie weer‐ en klimaatmodel HARMONIE. Dit is een nieuw model dat beter geschikt lijkt om het effect van klimaatverandering op lokale kritieke weersomstandigheden op de luchthaven te kwantificeren en te begrijpen.
BVR - adviseurs ruimtelijke ontwikkeling - laat met het project Ambitie 2050 zien dat elke klimaatopgave kansen biedt in bestaande steden. BVR heeft toekomstbeelden ontworpen voor de steden Arnhem, Rotterdam, Kampen en Eindhoven. Zo heeft Arnhem in 2050, volgens dit toekomstperspectief, prachtige waterterrassen langs de Nederrijn. Bij laagwater fungeren de terrassen als trappen, waardoor de bewoners van de stad in de zomer heerlijk kunnen zwemmen. Bij hoogwater lopen de bakken vol en hebben ze de functie van een waterkering.
Maatregelen in de stad om het veranderde klimaat bij te houden en daarmee de stad leefbaar te houden zijn enorm duur. Deze aanname klinkt logisch. Het hoeft alleen niet waar te zijn. Door op het juiste moment op bestaande ontwikkelingen aan te haken, de grenzen van bestaande sectoren los te laten en écht samen te werken is het mogelijk om de juiste klimaatmaatregelen te nemen. De komende 30-40 jaar gaat de openbare ruimte overal ergens op de schop. Als de levenscyclus van maatregelen goed meegenomen wordt en alle kosten én baten meegenomen worden kunnen opties inclusief klimaatmaatregelen goedkoper zijn.
Hoe ver moeten we gaan in het investeren in maatregelen om regenwater overlast nu en in de toekomst tegen te gaan? Dit is een kernvraag in het huidige stedelijk waterbeheer. In dit boek delen ruim twintig auteurs van adviesbureaus, gemeenten en bedrijven hun inzichten, benaderingen en aanpakken.