Aanpak wateroverlast in de kernen van Rhenen


In alle kernen van de gemeente Rhenen is er de laatste jaren sprake geweest van wateroverlast. Woningen, landerijen en tuinen kwamen onder water te staan door hevige regenbuien. Rhenen bestaat uit een heuvelachtig landschap waardoor er een extra uitdaging bestaat om afstromend regenwater te bergen of goed af te laten stromen. Om de negatieve gevolgen van hevige regenbuien in de toekomst te voorkomen, en daarmee beter voorbereid te zijn op klimaatverandering, kwamen de gemeente, bewoners, provincie Utrecht en de waterschappen gezamenlijk in actie.

Rhenen-Noord en Achterberg

Voor het gebied Rhenen-Noord en Achterberg zet het Waterschap Vallei en Veluwe (WVV) zich in voor het verbeteren van de waterafvoer. De gemeente Rhenen zet in op het bergen, afkoppelen en infiltreren van het regenwater. Om wateroverlast in dit gebied zoveel mogelijk te voorkomen, onderzochten WVV en de gemeente hoe het regenwater afstroomt in geval van hevige regenbuien. Hierbij is gekeken naar de afstroming en wat dit doet met het rioolstelsel en de watergangen.

Uit de analyse werd onder meer duidelijk dat veel water via diverse wegen, zoals de Achterbergsestraatweg en de Bergweg, de berg afstroomt richting Achterberg. Om deze afstroming in de toekomst te beperken heeft de gemeente de volgende maatregelen genomen:

  • Diverse wijken (bovenop de berg) zijn afgekoppeld.
  • Er zijn watergeleiders, diepte - infiltratieputten en wadi's aangebracht langs de Bergweg.
  • Het straatwerk is aangepast.

Rhenen wadis bergweg2

Het waterschap heeft bijna alle duikers vergroot die onder wegen of inritten lopen en die de watergangen met elkaar verbinden. Er is daarnaast ook een extra primaire watergang aangelegd zodat de afvoer richting het valleikanaal wordt verbeterd.

Rhenen wvv achterberg 1

Uit de analyse bleek dat een combinatie van verschillende maatregelen nodig was om problemen door wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Verder bleek dat de inbreng en samenwerking van en met bewoners essentieel is. Bewoners hebben meegedacht, input geleverd (gebiedskennis) en meegewerkt aan het beschikbaar stellen van ruimte zodat maatregelen konden worden uitgevoerd.

Rhenen en Elst

Door de hevige regenbuien van de afgelopen jaren hebben meerdere kernen in de gemeente Rhenen wateroverlast ervaren. Voor de kernen Rhenen en Elst (beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden) zijn diverse onderzoeken uitgevoerd en maatregelen bepaald in samenwerking met bewoners.

Voor de kern Elst is er een stresstest uitgevoerd. Hieruit blijkt dat naast het afkoppelen en infiltreren van hemelwater ook groene maatregelen oplossingen bieden.

In de kern Rhenen heeft de wijk Grebbekwartier ernstige wateroverlast ondervonden. De gemeente heeft samen met de provincie Utrecht maatregelen genomen om het afstromend water te bergen en af te voeren:

  • Onder het hoger gelegen parkeerterrein van Ouwehands Dierentuin is een grote waterberging geplaatst.
  • Het straatwerk is aangepast.
  • Er zijn terugslagkleppen geplaatst.
  • Er zijn infiltratieroosters aangebracht.

Samenwerking

Momenteel werkt de gemeente Rhenen nauw samen met waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het samenwerkingsverband Platform water Vallei en Eem om ruimtelijke adaptatie te verankeren binnen de gemeente.

Contact

Sandra Reuling
Gmeente Rhenen
Sandra.reuling@rhenen.nl
0317 681667

André van Uum
Waterschap Vallei en Veluwe
AvanUum@Vallei-Veluwe.nl
055 5272911


Deelnemer
Waterschap Vallei en Veluwe, Gemeente Rhenen, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden & Provincie Utrecht
Schaal
Gemeente
Thema
Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Waterbeheer

Verder lezen?

Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: