Klimaatbestendige kantoortuin voor werknemers en omwonenden
In Arnhem is de Coehoorn Climaatadaptieve Cantoortuin ontwikkeld. Het voormalige schoolplein, dat grenst aan het Coehoornpark, bestond uit een groot verhard oppervlak van 300 m2 en werd voornamelijk gebruikt als vuilnisbelt. Het plein liep bij hoosbuien vaak onder water en was tijdens warme dagen medeverantwoordelijk voor het hitte-eiland effect. Willem Jakobs, parkregisseur van het Coehoornpark, nam het initiatief om met dit stukje Arnhem aan de slag te gaan. Samen met verschillende partners, waaronder de landschapsarchitecten van Le Far West, is er een klimaatbestendige tuin van gemaakt.
Bestaande materialen van het voormalige schoolplein werden hergebruikt in het nieuwe ontwerp van het terrein. De 30x30cm betontegels zijn verwijderd en hergebruikt voor het maken van tafels, plantenbakken en de begrenzing. Grasvelden, wilde bloemenvelden en verhoogde vakken met vaste planten zijn voor de betontegels in de plaats gekomen. Voor de verharde stukken zijn er water passeerbare tegels gebruikt zodat regenwater kan infiltreren in de bodem. Door deze aanpassingen is er een prettige tuin ontstaan waar het goed vertoeven is voor omwonenden, werknemers en voorbijgangers.
Tijdens het ontwikkelen van de klimaatbestendige tuin zijn ondernemers uit de buurt uitgenodigd om te experimenteren in de tuin. Hierdoor is het idee voor een kleine kinderboerderij ontstaan en hebben bedrijven nu de mogelijkheid om een moestuinbak te adopteren. In een geadopteerde moestuinbak kunnen werknemers vervolgens zelf de groenten voor hun lunch oogsten. Omwonenden maken ook graag gebruik van de tuin en organiseren regelmatig initiatieven op het aangelegde podium.
Afbeelding: Het voormalige schoolplein (links) en de Coehoorn Climaatadaptieve Cantoortuin een aantal maanden na de aanleg (rechts)
Het ontwikkelen van de klimaatbestendige tuin kostte € 11.000 euro. De gemeente Arnhem is enthousiast over de klimaatbestendige tuin en heeft financiële steun geboden. Daarnaast hebben vele sponsoren geholpen bij de aanleg van de tuin, waaronder het leerwerkbedrijf Bijsterveldt en Daamen. Ook omwonenden hebben hun steentje bijgedragen, zij hebben geholpen met het verven van de rioolbuizen en restaureren van de tuinmeubelen. Door de inzet van alle partijen kon de tuin binnen twee weken in gebruik worden genomen, en is Arnhem een klimaatbestendige tuin rijker.
Contactpersoon
Willem Jakobs
Parkregisseur van het Coehoornpark
Willemjakobs@hotmail.com
Verder lezen?
Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: