1000 watervriendelijke(re) tuinen in Tilburg


Burgerinitiatief Blauwe Tuinen streeft ernaar om binnen drie jaar 1000 tuinen in de gemeente Tilburg watervriendelijk(er) te maken. Inwoners kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige stad door regenwater op te vangen of te infiltreren in de bodem en tegels te vervangen door groen. De organisatie zet een verscheidenheid aan creatieve activiteiten in voor de realisatie van watervriendelijke tuinen. Zo was de regentonnenactie een succes, maakten kinderen mooie waterspuwers en raakten mensen geïnspireerd door een bezoek aan bestaande blauwe tuinen tijdens een koffieroute.

Afbeelding: Watervriendelijke(re) tuin (foto: Janneke de Vries).

Regentonnenactie

Het burgerinitiatief heeft al verschillende creatieve acties bedacht om aandacht te vragen voor watervriendelijke tuinen. Inwoners kregen korting op een regenton. Maar wat de actie succesvol maakte, is dat de deelnemers werden ontzorgd na de aankoop. Als iemand een regenton met korting kocht, dan stond er een club vrijwilligers van de stichting klaar om de ton thuis af te leveren en te installeren met een water-overloopset.

Waterspuwers maken

Tijdens een workshop maakten kinderen een mal van klei, waarmee bioplastic waterspuwers werden gemaakt. De spuwers bevestig je op je afgekoppelde regenpijp om het water door een vrolijk gezicht naar je tuin te geleiden.

Koffieroute

Negen mensen met een watervriendelijke tuin, zetten hun poorten open tijdens een spontane actie om geïnteresseerden te ontvangen en advies te geven. Met een bakje koffie in de hand konden inwoners inspiratie opdoen voor hun eigen waterbestendige tuin.

Blauwe Tuinendag i.s.m. tuincentrum Groenrijk

Tijdens de Week Van Ons Water stond het blauwetuinen-team klaar bij tuincentrum Groenrijk om bezoekers te voorzien van gratis tuinadvies. Daarnaast werd er een kleurplatenwedstrijd en een Rad van ForTuin georganiseerd.

Actie #tegellovers i.s.m. Nationaal Watertraineeship

Een paar trainees van het Nationaal Watertraineeship organiseerde samen met Blauwe Tuinen de actie #Tegellover om bewoners te motiveren hun tegels te vervangen door groen. Mensen worden aangemoedigd hun tuinscore te berekenen op de website van Blauwe Tuinen. Elke 25e deelnemer aan de tuinscore wint een tuinbon ter waarde 25 euro bij de Groenrijk.

Resultaat na een jaar

Op de website van 1000 Blauwe Tuinen Tilburg werd de tuinscore door 333 mensen ingevuld. De regentonnenactie motiveerde 230 mensen om een regenton aan te schaffen. 35 kinderen maakten een waterspuwer om thuis aan de regenpijp te bevestigen. En de facebookpagina van Blauwe Tuinen kreeg 932 volgers.

Leerpunten

In het afgelopen jaar heeft initiatiefnemer Janneke de Vries van Stichting OpGoedeVoet gemerkt wat goed werkt als je inwoners in beweging wilt krijgen voor een blauwe tuin. De ervaring van De Vries is dat bewoners beter reageren op een burgerinitiatief dan op een plan van de overheid. Daarnaast is het belangrijk om het goede voorbeeld te laten zien en ondersteuning te bieden aan mensen die willen verduurzamen. Ten slotte benadrukt De Vries dat als je iets gratis aanbiedt, dat niet op waarde wordt geschat. Je mag dus best iets vragen voor een workshop of activiteit.

Contactpersoon

Janneke de Vries 
Janneke@opgroenevoet.nl


Deelnemer
Stichting Op Groene Voet, Prins Bernhard Cultuurfonds, Huisje Boompje Beter & Gemeente Tilburg
Schaal
Gemeente
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast
Categorie
Bewustwording en communicatie, Maatregelen nemen - Vergroenen

Verder lezen?

Misschien vind je de volgende pagina’s ook interessant: