Nachtegaalstraat in Sint Willebrord voortaan beter bestand tegen hevige buien


De gemeente Rucphen heeft de Nachtegaalstraat en een deel van de Rucphensestraat in Sint Willebrord flink aangepakt om de buurt beter bestand te maken tegen extreme buien. Het belangrijkste resultaat: de neerslag die op deze straten valt, stroomt sinds april 2024 niet meer naar het riool, maar wordt opgevangen in lager gelegen wadi’s in de berm. De gemeente kreeg voor deze maatregelen steun van het Rijk via de Impulsregeling Klimaatadaptatie.

Foto: Gemeente Rucphen
Foto: Gemeente Rucphen

Wat was de aanleiding van dit project?

De bestrating en de riolering van de Nachtegaalstraat waren versleten en moesten vervangen worden. Daarnaast bleek uit de stresstest dat de Donkenbuurt, waar de Nachtegaalstraat tegenaan ligt, kwetsbaar was voor een bui van 70 millimeter. Bovendien moest de straat op de schop vanwege de verkeersveiligheid: na de aanleg van een rondweg moest de Nachtegaalstraat een erftoegangsweg worden waar je maximaal 30 km/uur mag rijden. Daardoor was er ook meer ruimte voor groen.

Welke maatregelen heeft Rucphen genomen?

De Nachtegaalstraat en een deel van de Rucphensestraat zijn versmald om meer ruimte te maken voor verschillende soorten bomen, struiken en planten. Daarnaast is de berm verlaagd met wadi’s, zodat alle neerslag daar opgevangen kan worden. Daardoor wordt het riool tijdens buien minder belast.

Rucphen 1
Foto: Gemeente Rucphen

Voor welk groen is er gekozen?

De Nachtegaalstraat vormt samen met de Noorderstraat en de Rucphensestraat een groene ader in Sint Willebrord. Daarom heeft de gemeente zoveel mogelijk geprobeerd de bestaande plataanbomen in de straat te behouden. Deze bomen zijn goed tegen hittestress: ze zijn tussen de 10 en 15 meter hoog en zorgen voor veel schaduw.

Wat zijn de resultaten tot nu toe?

De waterafvoer werkt tot nu toe goed, ondanks de kletsnatte winter en het natte voorjaar. En ook bij onweersbuien zijn er geen problemen geweest. Daarmee lijkt deze pilot een succes. Hierdoor kan dit project ook een voorbeeld zijn voor toekomstige ontwerpen. De gemeenten monitort bovendien of de wadi’s goed blijven infiltreren.

Spannend project

Dit is het eerste project in de gemeente Rucphen om hemelwater voortaan naar wadi’s langs de weg te laten afstromen. Dat maakte het een spannend project. Het heeft bijvoorbeeld moeite gekost om collega’s binnen de gemeente te overtuigen, omdat ze gewend waren om regenwater af te laten voeren via goten, kolken en de riolering. Ook de bewoners hadden aan het begin weinig vertrouwen in het project. Maar nu ze zien dat de maatregelen goed werken, zijn de meeste bewoners veel positiever. Bovendien ziet de straat er veel mooier uit dan vroeger.

Rucphen 2
Foto: Gemeente Rucphen

Hoe werd het project gefinancierd?

Dit project werd gefinancierd met behulp van een bijdrage van €167.678,- uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie. Het Waterschap Brabantse Delta leverde een bijdrage van €10.000,-.

Leerpunten

Technisch was het project een uitdaging vanwege de leidingen onder de grond. Maar iets nieuws proberen is de moeite waard, want het resultaat is een klimaatbestendigere en mooiere omgeving. Verder was het lastig dat er vanuit de bewoners aan het begin weinig vertrouwen was in het project. Het leerpunt hier is dat je je als gemeente niet moet laten ontmoedigen door kritiek in het begin.

Contactpersoon

Dide van Dijk
Water- en Klimaatkring De Baronie
D.vandijk@breda.nl


Deelnemer
Gemeente Rucphen & gemeente Breda
Schaal
Straat/wijk
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Klimaatbestendige herinrichting, Maatregelen nemen - Vergroenen, Maatregelen nemen - Waterbeheer

Verder lezen?