Door nieuw watersysteem kan Maastrichtse wijk zware buien aan


In Maastricht is de wijk Malpertuis de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Rond de straten Nobellaan, Gentelaan, Widelanken en de Cantecleerstraat is een heel nieuw watersysteem aangelegd. Een combinatie van ondergrondse waterbergingen, doorlaatbare verharding en vijf wadi’s zorgt er nu voor dat de wijk zware buien beter aankan.

Wat was de aanleiding van dit project?

De aanleiding voor dit project was het herstructureringsplan van woningbouwcorporatie Servatius Wonen & Vastgoed. Dit herstructureringsplan bestond uit de sloop van 117 woningen en de bouw van 102 nieuwe woningen. Deel van deze ingreep zou ook een nieuwe inrichting van de openbare ruimte zijn. De gemeente Maastricht greep de kans aan om de hele omgeving beter bestand te maken tegen extreme buien.

Speciale infiltratieriolen

De nieuwe woningen zijn afgekoppeld van het riool door de aanleg van ondergrondse waterbergingen, doorlatende verharding en vijf wadi’s in de openbare ruimte. Verder zijn onder de nieuwe wegen speciale kunststof infiltratieriolen aangelegd met een diameter van 300 millimeter. Deze riolen hebben openingen waardoor het regenwater van de daken en van het nieuwe verharde oppervlak direct onder de grond verdwijnt op de plek waar het valt.

Wadi’s voor extra zware buien

Zijn de buien zo zwaar dat de infiltratieriolen vol raken? Dan kan al het water vanuit de infiltratieriolen naar de vijf wadi’s stromen. Via de wanden van de wadi’s sijpelt het water dan naar de ondergrond. Drie van de wadi’s zijn met elkaar verbonden via een greppelsysteem. De laagst gelegen wadi heeft een bovengrondse overloop voor als het systeem helemaal vol met water komt te zitten. Vanuit deze overloop kan het water naar de lager gelegen weg met kolken stromen, en van daaruit naar het riool. Verder is er waterdoorlatende verharding van Greenbrick aangelegd op de rijbanen tussen de parkeerstroken, waardoor er extra water kan infiltreren.

Systeem werkt goed

Het systeem is erop ingesteld dat het een regenbui van 45 tot 80 millimeter per m2 kan opvangen en verwerken. Hierbij moet het systeem binnen twee dagen na de bui voor 90% leeg zijn. Tot nu toe werkt het systeem goed: zware buien die de afgelopen tijd zijn gevallen, hebben niet tot overlast geleid.

Contactpersoon

Chantal Kurvers
Gemeente Maastricht
Chantal.kurvers@maastricht.nl


Deelnemer
Servatius Wonen & Vastgoed & gemeente Maastricht afdeling Projecten, Ruimte en Stadsbeheer
Schaal
Straat/wijk
Thema
Biodiversiteit, Hitte, Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Klimaatbestendige herinrichting, Maatregelen nemen - Vergroenen, Maatregelen nemen - Waterbeheer