Klimaatbuffers tegen droogte in West Maas en Waal
In de gemeente West Maas en Waal worden klimaatbuffers aangelegd om watertekorten in droge en hete periodes te voorkomen. Deze klimaatbuffers liggen op de hogere delen in het gebied. Hier wordt grond- en regenwater opgeslagen. Dit water wordt in droge periodes aan het watersysteem toegevoegd.

Natuur en landbouw staan onder druk door droogte
Gemeente West Maas en Waal ligt in het laagste deel van het Land van Maas en Waal. In hele natte periodes is het belangrijk dat het teveel aan water wordt afgevoerd, om wateroverlast te voorkomen. Maar in droge periodes kan er niet genoeg water worden aangevoerd. Vooral in het westen van de gemeente staat het komgebied met agrarische activiteiten en natuur onder druk. De extreem droge periodes van 2018 en 2022 zorgden voor een extra gevoel van urgentie om in droge en hete periodes een grote watervoorraad beschikbaar te hebben.
Vijf klimaatbuffers aangelegd
Klimaatbuffers moeten voor deze watervoorraad zorgen. De gemeente legt samen met Waterschap Rivierenland in totaal op vijf locaties water- en klimaatbuffers aan: deze locaties liggen om Dreumel, Beneden-Leeuwen en Wamel. Hierin kan in totaal 52 miljoen liter zoet water tijdelijk worden opgeslagen. Op dit moment leggen ze 3,5 hectare klimaatbuffers aan. Dit wordt later nog verder uitgebreid met 5 tot 10 hectare aan buffers.

Klimaatbuffers vergroten ook biodiversiteit
De klimaatbuffers worden aangelegd op de oeverwallen langs de hoofdaders van het watersysteem. De buffers bergen niet alleen water, maar hebben ook ecologische functies. Zo zijn er vogelwanden, takkenrillen, broeihopen en visbossen aangelegd. Ook zijn er plasdrasoevers en flauw glooiende taluds aangebracht om de biodiversiteit te vergroten.
Samenwerkingsproject
Het project maakt onderdeel uit van de samenwerking RAS Rijk van Maas en Waal, het Lokaal Uitvoeringsprogramma Klimaatbestendig West Maas en Waal én het Wateruitvoeringsprogramma Rivierenland – regio Rijk van Maas en Waal. Dit project werd gefinancierd met hulp van een bijdrage uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie.

Leerpunten
De volgende punten waren belangrijk om het project succesvol uit te voeren:
- Spreek duidelijk met elkaar af wat je precies verstaat onder een klimaatbuffer. In dit project heeft het waterschap hier een definitie en format (afwegingsproces) voor opgesteld.
- Neem zo goed mogelijk alle partijen en vakgebieden tegelijk mee. Dat werkt efficiënt en zo kom je tot gedragen ontwerpen.
- De buffers zijn gerealiseerd namens het waterschap en de gemeente. Zij hebben vooraf met elkaar vastgesteld wie na de realisatie het beheer uitvoert en op welke manier. Daarmee is in het ontwerp ook rekening gehouden.
Contactpersoon
Martijn Timmermans
Gemeente West Maas en Waal
MTimmermans@westmaasenwaal.nl
Verder lezen?
Misschien vind je de volgende pagina's ook interessant: