Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving
Het ‘Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ is een eerste landelijke uitwerking van het principe dat water en bodem sturend moeten zijn bij nieuwe ontwikkelingen. Het geeft meer duidelijkheid over waar er gebouwd kan worden door per locatie de risico’s te tonen op het gebied van waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en drinkwater. Zo kan het ruimtelijk afwegingskader gemeenten, waterschappen en provincies helpen bij locatiekeuzes voor nieuwe ontwikkelingen. In een webinar van IenW krijg je meer informatie over wat het Ruimtelijk afwegingskader inhoudt, hoe het doorwerkt in het ruimtelijk beleid en hoe dat er in de praktijk uit kan zien.
Waarom een Ruimtelijk afwegingskader?
Het ruimtelijk afwegingskader sluit aan op de keuzes die gemaakt zijn in de Kamerbrief Water en Bodem Sturend van november 2022. Daarin liet het kabinet weten dat het water en bodem sturend wil laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. We lopen namelijk steeds vaker tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan. Door klimaatverandering neemt deze druk verder toe. Een voorbeeld is de toenemende bodemdaling, waardoor er extra onderhoud nodig is aan wegen en er schade ontstaat aan funderingen. Maar ook kunnen lokaal de risico’s vanuit het watersysteem of door extreme regen toenemen. In sommige gebieden, zoals de uiterwaarden en buitendijks IJsselmeergebied, is het zelfs onwenselijk om te bouwen. Door water en bodem sturend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen zorgen we ervoor dat we ook op lange termijn in Nederland veilig kunnen blijven wonen en werken, met een gezonde bodem en met voldoende en schoon water.
Hieronder vind je het Ruimtelijk afwegingskader. Scroll binnen het afwegingskader naar beneden om naar de kaarten te gaan. Wordt het afwegingskader niet getoond? Accepteer dan de cookies van deze website.