400 extra doden tijdens hittegolf van juli

Gepubliceerd 9 augustus 2019

Tijdens de hittegolf eind juli, waarbij de hoogste temperaturen ooit werden gemeten in Nederland, zijn 2.964 personen overleden. Dat zijn er bijna 400 meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van voorlopige sterftecijfers.

Hitte rollator

De extra sterfte deed zich voornamelijk voor bij personen van 80 jaar en ouder. Tijdens de hittegolf overleden 300 tachtigplussers meer dan in een gemiddelde zomerweek. Vooral in Oost-Nederland lag de temperatuur hoger en was het langer warm. Daardoor overleden in die regio meer mensen dan in andere delen van Nederland.

Sterftecijfer hoger dan in 2018

De extra sterfte ligt dit jaar hoger dan tijdens de hittegolven van 2018. Toen overleden per week gemiddeld ongeveer honderd personen meer dan in een gemiddelde zomerweek. Mogelijk speelt mee dat er in het voorjaar van 2018 een lange griepperiode was, waarin veel personen zijn overleden. Daarnaast was de temperatuur tijdens de recente hittegolf hoger dan in 2018.

Extra sterfte relatief beperkt gebleven

Tijdens de hittegolven in 2006 was de extra sterfte per week ongeveer gelijk aan de extra sterfte in 2019. Doordat er nu meer ouderen zijn, is de extra sterfte relatief gezien beperkt. Dit komt doordat er tegenwoordig meer aandacht is voor wat mensen moeten doen tijdens een hittegolf. Sinds 2007 bestaat het Nationaal Hitteplan: een waarschuwing voor hitte en de risico's daarvan.