Achmea brengt derde klimaatadaptatiemonitor uit

Gepubliceerd 12 juli 2021

Eind juni verscheen de derde Klimaatadaptatiemonitor van verzekeraar Achmea. Met deze jaarlijkse monitor onderzoekt Achmea sinds 2019 of Nederlanders hun woning klimaatbestendig maken, en of ze weten hoe dat moet. Het rapport van dit jaar laat zien dat veel Nederlanders nog niet goed weten wat ze kunnen doen om hun woning klimaatbestendig te maken.

Weinig zorgen over schade

Twee derde van de Nederlanders ervaart weleens overlast door extreem weer in en om zijn woning. Toch maakt meer dan de helft van de mensen zich weinig zorgen over schade aan de woning. Dit komt doordat de meeste mensen al maatregelen hebben genomen of omdat ze denken dat ze genoeg tijd hebben om maatregelen te nemen. Ook zijn er mensen die denken dat het wel zal meevallen met schade door klimaatverandering.

Mensen willen wel, maar weten niet hoe

Bijna 70% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat zijn of haar woning klimaatbestendig is. Ook zegt meer dan de helft van de mensen dat ze bij het kiezen van een volgende woning meer zouden letten op de klimaatbestendigheid ervan. Maar de meeste Nederlanders weten niet hoe ze hun woning klimaatbestendig moeten maken en zouden daar meer informatie over willen. Maatregelen zoals isoleren, een groen dak aanleggen en tegels uit de tuin halen zijn vaak wel bekend. Het lijkt er alleen op dat mensen niet goed weten hoe zo’n maatregel bijdraagt aan een klimaatbestendige woning.

Meer zorgen na extreem weer

De monitor laat zien dat mensen de vragen anders beantwoorden na extreem weer. Het onderzoek voor de monitor van 2019 werd vlak na een hittegolf uitgevoerd. Toen maakten meer mensen zich zorgen over overlast door klimaatverandering. Het weer vlak voor de onderzoeken van 2020 en 2021 was juist rustig.

Over de Klimaatadaptatiemonitor

Sinds 2019 doet Achmea elk jaar onderzoek naar de klimaatbestendigheid van woningen. Daarvoor vraagt ze een groot aantal Nederlanders of ze de klimaatbestendigheid van hun woning belangrijk vinden, of ze er voldoende over weten en of ze al maatregelen hebben genomen. Er deden 1053 Nederlanders mee aan de monitor van 2021. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 via een online enquête in april en mei 2021.