Nieuwe bollenschema’s voor natuur en infrastructuur

Gepubliceerd 6 januari 2021

Op dit kennisportaal vind je voor verschillende sectoren bollenschema’s. Deze zijn ontwikkeld door de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) en ze geven voor elke sector een visuele samenvatting van de effecten en gevolgen van klimaatverandering. De bollenschema’s voor de sectoren natuur en infrastructuur zijn vernieuwd. Werk je in de sector natuur of infrastructuur? En ben je benieuwd naar de kansen en risico’s van klimaatverandering voor je eigen werkveld? Lees dan hieronder hoe de nieuwe versies van deze bollenschema’s je daar inzicht in kunnen geven.

Wat is er nieuw?

De bollen die de verschillende gevolgen aangeven voor de sectoren natuur en infrastructuur, zijn geactualiseerd en er zijn nieuwe gevolgbollen toegevoegd. Daarnaast is er nu naast een statisch bollenschema ook een interactief bollenschema voor deze sectoren. Als je in het interactieve bollenschema op een gevolg klikt, krijg je een toelichting bij het gevolg met bronvermelding erbij. In die toelichting staat wat het gevolg inhoudt, wat de relatie is met andere sectoren en welke maatregelen het gevolg kunnen beperken. Deze toelichting vind je ook in een apart word-document.

Hoe gebruik je de bollenschema’s?

De bollenschema’s en toelichting kun je op de volgende manieren gebruiken:

  • Interactief bollenschema: Deze versie kun je gebruiken om te verkennen wat de kansen en risico’s van klimaatverandering zijn voor de sector. Je kunt in- en uitzoomen met het vergrootglas onder het schema, en je kunt klikken op een gevolgbol voor toelichting. De toelichtingen kun je ook weer wegklikken.
  • Statisch bollenschema: Deze versie is handig als je een duidelijk overzicht voor je sector wilt van de effecten en gevolgen van klimaatverandering. Je kunt deze versie printen.
  • Document met toelichting: In dit word-document vind je alle toelichtingen die ook in het interactieve bollenschema staan. Dit document is bijvoorbeeld handig als je bepaalde toelichtingen wilt gebruiken.

Suggesties zijn welkom!

Heb je een suggestie voor één van de bollenschema’s? Mist er volgens jou een gevolg of heb je bijvoorbeeld suggesties bij een toelichting? We zijn blij met alle suggesties en feedback. Deze kun je met ons delen via het contactformulier.

Waar komen de bollenschema’s vandaan?

De bollenschema’s komen van de Nationale klimaatadaptatiestrategie. De eerste bollenschema’s verschenen in 2016 en zijn in 2018 geüpdatet. Dit zijn vier bollenschema’s:

  • Het wordt natter
  • Het wordt warmer
  • Het wordt droger
  • De zeespiegel stijgt

Snel na deze eerste vier schema’s verschenen in 2016 ook de bollenschema’s voor negen verschillende sectoren: Water en Ruimte, Natuur, Landbouw, Gezondheid, Recreatie en Toerisme, Infrastructuur, Energie, ICT en telecom, Veiligheid. Het bollenschema voor de sector Gebouwde omgeving is nog in ontwikkeling.

NAS-adaptatietool is nog niet aangepast

De aanpassingen in deze bollenschema’s zijn nog niet verwerkt in de NAS-adaptatietool, die je kunt gebruiken om zelf een bollenschema te maken voor je eigen werkterrein. De aanpassingen worden later dit jaar in deze tool verwerkt.