KNMI geeft jaarlijks overzicht van extreem weer in tijden van klimaatverandering
Het KNMI heeft voor het jaar 2021 De staat van ons klimaat uitgebracht. Dit is een samenvatting van het Nederlandse weer in 2021 in tijden van klimaatverandering. Het is de bedoeling dat De staat van ons klimaat vanaf nu elk jaar zal verschijnen.
Interactief overzicht van het weer en klimaat in 2021
De Staat van ons klimaat in 2021 is een interactief document waarin het KNMI een overzicht geeft van het weer en klimaat in het jaar 2021. Het accent ligt op Nederland, maar het document laat ook zien hoe het weer hier samenhangt met het Europese en wereldwijde klimaat. Het KNMI geeft inzicht in de belangrijkste extreme weergebeurtenissen in 2021. Daarnaast geeft het een samenvatting van het gemiddelde weer in 2021 en veranderingen van het klimaat op de langere termijn.
Klimaat in Europa en de wereld
Omdat het Nederlandse weer niet op zichzelf staat, begint De staat van ons klimaat met een beschrijving van de rest van Europa en met veranderingen in het klimaat wereldwijd. Zo waren wereldwijd de afgelopen zeven jaar de warmste ooit gemeten en ging het afsmelten van de gletsjers in hoog tempo door. In Europa was 2021 koeler dan de jaren daarvoor, maar nog steeds warmer dan gemiddeld. Tegelijk was de Europese zomer in 2021 met 1,0 °C boven het langjarig gemiddelde de warmste ooit gemeten.
Hevige neerslag en wateroverlast in Zuid-Limburg
Eén van de opvallendste weergebeurtenissen was natuurlijk de hevige neerslag in juli 2021 in Zuid-Limburg en delen van België en Duitsland. Die leidde tot overstromingen en grote wateroverlast. Zo’n gebeurtenis is zeer zeldzaam, zeker in het zomerseizoen. Maar door klimaatverandering neemt de kans hierop wel toe. Ondanks de extremen die we in 2021 zagen, was het gemiddelde Nederlandse weer van 2021 verder vrij normaal.
Veranderingen op de langere termijn
In de laatste twee hoofdstukken van De staat van ons klimaat gaat het over trends op de langere termijn en over de toekomst van het klimaat. Het KNMI laat hier met tabellen zien dat de temperatuur, de neerslag en het maximale neerslagtekort sinds begin 1900 in Nederland zijn toegenomen. Volgens de KNMI-klimaatscenario’s gaat de temperatuur deze eeuw verder omhoog, worden de winters natter, de regenbuien heviger en zal de zeespiegel sneller stijgen. De kans op droogte wordt ook groter en er komen meer zomerse hoosbuien. Verder besteedt het KNMI speciale aandacht aan het Caribisch deel van Nederland, dat erg gevoelig is voor klimaatverandering.