Extreem weer leidde in 2022 tot recordschade van 886 miljoen euro

Gepubliceerd 15 mei 2023

In 2022 heeft extreem weer tot een recordschade van 886 miljoen euro geleid. Dat blijkt uit de Klimaatschademonitor, waarin het Verbond van Verzekeraars sinds 2007 de jaarlijkse weerschade laat zien. Het vorige record stamde uit 2016.

Schade door stormen

De meeste schade werd vorig jaar veroorzaakt door de drie stormen in februari: Dudley, Eunice en Franklin. Dit leidde volgens de Klimaatschademonitor tot meer dan 714 miljoen euro schade. Neerslag zorgde voor bijna 60 miljoen euro schade. De rest van de schade kwam door hagel, bliksem en een heel klein deel door overstromingen.

Extreem weer kost steeds meer geld

In een verklaring zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars: ‘Extreme neerslag en storm kosten de samenleving steeds meer geld. De gevolgen van klimaatverandering zijn evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken.’ Overigens is het zo dat klimaatopwarming geen merkbare invloed heeft op winterstormen. Wel neemt door klimaatverandering de neerslag toe tijdens deze stormen.

Schade door extreem weer in de jaren 2007 tot en met 2022 (Bron: Verbond van Verzekeraars)

Meer bewustzijn nodig

Volgens Weurding is er meer bewustzijn nodig om schade te voorkomen: ‘Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen.’ Om schade in de toekomst tegen te gaan werkt het Verbond van Verzekeraars met het KNMI aan een Early Warning Center (EWC).