Handig overzicht met verzekerde schade door extreem weer

Gepubliceerd 17 december 2018

Het Verbond van Verzekeraars lanceert vandaag de Infographic verzekerbaarheid klimaatrisico’s op haar website. In één oogopslag is duidelijk welke schade door extreem weer is verzekerd, welke schade niet is verzekerd en wat aanvullend te verzekeren is. De infographic gaat in op de belangrijkste klimaatrisico’s: bliksem, hagel, overstroming, regen, sneeuw, vorst, ijzel en wind.

Met behulp van illustraties wordt op een rij gezet welke schade kan ontstaan door klimaatverandering. “Denk aan schade aan je huis of bedrijfspand door hevige regenbuien, winters weer, periodes van droogte of de gevolgen van een overstroming”, zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Met één blik weet je waar je op moet letten en welke klimaatrisico’s je wel en niet kunt verzekeren. Vervolgens kun je bepalen of het nodig is om je aanvullend te verzekeren; zo voorkom je dat je straks voor verassingen komt te staan.”

Zes klimaatrisico’s

De zes meest voorkomende klimaatrisico’s zijn gekoppeld aan de algemene dekkingen van verzekeraars, alternatieve verzekeringsmogelijkheden en niet verzekerbare risico’s. De risico’s zijn uitgesplitst naar particulieren en ondernemers voor wat betreft schade aan gebouwen en (bedrijfs-) auto’s. Omdat de algemene dekkingen kunnen verschillen per verzekeraar, verzekeringsproduct en klantsituatie, raadt het Verbond iedereen aan in de polisvoorwaarden na te gaan wat de exacte dekkingen zijn per afzonderlijke verzekering.

Helder overzicht

Het overzicht is ontwikkeld  in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), als onderdeel van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS). Het idee voor de infographic komt voort uit een van de aanbevelingen uit het klimaatrapport ‘Hoofd boven water’ van het Verbond van Verzekeraars, over de verzekerbaarheid van klimaatverandering. Daarin werd geadviseerd om duidelijkheid te bieden over wat wel en niet verzekerbaar is.

Toolkit ondernemers

Met name ondernemers lopen soms onbewust klimaatrisico’s die niet verzekerd zijn. Daarom wordt begin volgend jaar de speciale webpagina www.verzekeraars.nl/klimaat uitgebreid met een toolkit voor ondernemers. Deze bevat ook verzekeringskaarten om klimaat-gerelateerde risico’s in te kunnen schatten, evenals preventietips.