Global Center on Adaptation stimuleert klimaatadaptatie wereldwijd

Het Global Center on Adaptation (GCA) zet zich sinds 2018 in om landen, organisaties en bedrijven te stimuleren klimaatbestendig te worden. Het hoofdkantoor van het GCA bevindt zich sinds 2021 in het Floating Office Rotterdam, het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld.

Foto: Sebastian van Damme

Wat doet het GCA?

Om adaptatiemaatregelen te versnellen, werkt het GCA aan een groeiend netwerk van internationale partners, zoals kennisinstellingen, bedrijven, NGO’s, lokale en internationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector. GCA helpt deze organisaties met kennis en advies op het gebied van klimaatadaptatie in met name de meeste kwetsbare en armste landen. Het hoofdkantoor van het GCA zit in Rotterdam en er is ook een kantoor in Groningen. Buiten Nederland heeft het GCA kantoren in Abidjan in Ivoorkust, in de Chinese hoofdstad Beijing en in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

CAS 2021

Op 25 en 26 januari 2021 organiseerde de Nederlandse overheid de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021. Het GCA hielp Nederland om deze internationale online conferentie te organiseren. Tijdens de conferentie spraken onder andere regeringsleiders en lokale stakeholders met elkaar over de vraag hoe we ons kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het doel van de conferentie was om een Adaptation Action Agenda op te stellen voor een klimaatbestendige wereld in 2030.

Global Commission on Adaptation

Het GCA ondersteunde samen met het World Resources Institute ruim twee jaar lang ook de Global Commission on Adaptation. De Commissie werd een maand na het GCA opgericht in 2018 en had net als het GCA als doel om klimaatadaptatie nationaal en internationaal te stimuleren. Eén van de voorzitters van de commissie was de voormalige secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. De andere twee voorzitters waren Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, en Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds en voormalig directeur van de Wereldbank. Na de Climate Adaptation Summit 2021 stopte de Commissie. Sinds die tijd zet het GCA het werk van de Commissie voort. De Commissie heeft onder andere het rapport Adapt Now uitgebracht. Daarin staan inzichten en adviezen over klimaatadaptie voor onder andere nationale en lokale politici, bedrijven en investeerders.