Effectief Klimaatgroen

Wil je groen inzetten om een stedelijk gebied te verkoelen? Dan kan deze brochure daarbij helpen. Je vindt hier concrete handvatten om bestaande en nieuwe plekken te ontwerpen en in te richten met verkoelend groen. De brochure laat voor de wijktypen Bloemkoolwijk, Stedelijk Bouwblok, Volkswijk en Verbindingswegen zien hoe je het probleem van hittestress kunt beperken met groene maatregelen. Daarvoor is bestaande wetenschappelijke kennis vertaald naar richtlijnen en zijn mogelijke maatregelen visueel gemaakt met sjablonen. Ook zie je voor elke maatregel hoe groot het verkoelend effect op hete dagen kan zijn.

Voor wie?

De brochure is gemaakt voor ontwerpers, inrichters en beheerders van de openbare ruimte.

Wat kun je ermee?

Je vindt hier per wijktype de kenmerken op het gebied van hittestress en wateroverlast. Daarna zie je welke groene maatregelen er in dat wijktype een verkoelend effect kunnen hebben en hoe groot dat effect kan zijn. En bij elke groene maatregel lees je meer over waar je hem goed kunt inzetten en welke voordelen de maatregel verder heeft. De brochure is heel handig als je een Bloemkoolwijk, Stedelijk Bouwblok, Volkswijk of Verbindingsweg hittebestendiger wilt maken. Maar ook voor andere wijktypen kun je deze brochure goed gebruiken om daar hittestress met behulp van groen te beperken.

Wie heeft de brochure ontwikkeld?

De brochure is het resultaat van het onderzoeksproject Effectief groen voor klimaatadaptatie in de stad en is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam, Wageningen University & Research en Niek Roozen Landscape.

Publicatiedatum

30 mei 2024