Factsheets groen in de stad

Bomen en groen in de stad hebben veel positieve effecten op de leefomgeving: ze verbeteren de waterhuishouding, beperken de opwarming van de stad en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Daarnaast vergroten bomen en groen de biodiversiteit, maken ze de omgeving prettiger om in te leven en hebben ze een positieve invloed op de gezondheid. Op deze pagina vind je verschillende factsheets en twee posters die je kunnen helpen bij het onderbouwen van beleid en beslissingen over groen in de ruimtelijke inrichting.

Factsheets

Wil je beleid en beslissingen over groen onderbouwen? Dan kunnen de factsheets hieronder daarbij helpen. Je vind hier per thema een samenvatting van alle wetenschappelijke kennis over de positieve effecten van bomen en groen. Daarnaast vind je er praktische informatie over hoe je groen in de ruimtelijke inrichting realiseert.

1. Factsheets uit het e-depot van Wageningen University & Research:

2. Factsheets van de website De Groene Stad:

Posters over bomen

Daarnaast zijn er twee posters over de invloed van bomen op de leefomgeving:

  • Op de Bomenposter (pdf, 1.3 MB) staan 120 boomsoorten, waarop je per boomsoort kunt zien hoe hij de leefomgeving positief beïnvloedt. Deze bomenposter hoort bij de factsheets uit het e-depot van Wageningen University&Research.
  • De poster ‘Bomen maken het verschil’ (pdf, 4.2 MB) laat zien op welke manieren bomen bijdragen aan de leefomgeving. Deze poster kun je als gemeente bijvoorbeeld gebruiken als je een integrale visie gaat opstellen voor de fysieke leefomgeving. De poster is gemaakt door Bomenwacht Nederland.

Wil je meer weten over groen in de stad? Bekijk het kennisdossier!