Vooral na een lange periode van droogte kunnen er tijdens intense regenbuien microverontreinigingen in het oppervlaktewater terechtkomen. Denk daarbij aan bandenslijpsel, koper van autoremmen, microplastics en olieresten. Microverontreinigingen zijn schadelijk voor het leven in en om het oppervlaktewater. Het is meestal niet bekend hoeveel microverontreinigingen er in oppervlaktewater zitten. Bij de meeste waterbeheerders zitten maar weinig microverontreinigingen in het meetpakket, omdat de kosten van zulke metingen erg hoog zijn.
In stadswateren waar vroeger industrie was, kunnen in bepaalde omstandigheden giftige stoffen uit de bodem vrijkomen. Dat risico is het hoogst als het warm is en het water langere tijd stilstaat door aanhoudende droogte. Als deze stoffen in het water terechtkomen, is dat heel schadelijk voor het leven in en rond het oppervlaktewater. Dit risico neemt toe in de toekomst, omdat het steeds vaker warm en droog wordt.
Sun N, Yearsley J, Baptiste M, Cao Q, Lettenmaier DP, Nijssen B. A spatially distributed model for assessment of the effects of changing land use and climate on urban stream quality. Hydrological Processes. 2016; 30(25): 4779-98.
Mahbub P, Goonetilleke A, Ayoko GA, Egodawatta P. Effects of climate change on the wash-off of volatile organic compounds from urban roads. Science of the Total Environment. 2011; 409(19): 3934-42.
De Nijs ACM, Driesprong A, den Hollander HA, de Poorter LRM, Verweij WHJ, Vonk JA, et al. Risico’s van toxische stoffen in de Nederlandse oppervlaktewateren Bilthoven: RIVM; 2008.