Openbaar groen

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de gevolgen van droogte en hitte op openbaar groen in beeld kunt brengen. Het consortium van NKWK Klimaatbestendige Stad heeft in 2022 het beschikbare onderzoek naar droogte en groen in de gebouwde omgeving vertaald naar een praktische handreiking voor gemeenten. De handreiking ondersteunt bij het signaleren van knelpunten en het bepalen van gevolgen, en bij het nemen van passende maatregelen.

De Klimaatschadeschatter biedt een methode om droogteschade tot 2050 in te schatten. Eén van de dingen die daarin centraal staat is de ervaring met extra uitgaven in recente droge jaren zoals 2018 en 2022: hoeveel is er toen uitgegeven aan onderhoud en vervanging van groen? Daarnaast zie je in de tool de verwachte toename van vergelijkbare neerslagtekorten richting 2050.

Bij het ontwerpen en creëren van droogtebestendiger groen kan meteen ook een bijdrage worden geleverd aan het verminderen van de kans op wateroverlast, het bestrijden van hitte en het vergroten van de biodiversiteit. Informatie over het benutten van dit soort meekoppelkansen vind je in het Kennisdossier Groen in de stad.

Met een verdiepende stresstest is het mogelijk om de gevolgen van wateroverlast op openbaar groen in beeld te brengen. Je kunt daarmee bekijken of groenlocaties op plekken liggen met langdurige wateroverlast.