Nieuwe ondergrondse waterberging kan 273.000 liter water opvangen


Om Zundert beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering neemt de gemeente allerlei maatregelen. Zo wordt er met steun vanuit de Impulsregeling van het Rijk een ondergrondse waterberging tussen het Nassauplein en de Bredaseweg aangelegd. Hiermee beperkt de gemeente de overlast in de omgeving als er in de toekomst extreem hevige buien vallen.

Wat is de aanleiding van dit project?

De gemeente had plannen om het Nassauplein opnieuw in te richten en te vergroenen. Daarnaast was het door de droge en natte periodes van de laatste jaren nodig om meer water op te kunnen vangen. Dit gaf de gemeente de kans om ‘werk met werk te maken’ en als onderdeel van de nieuwe inrichting een ondergrondse waterberging aan te leggen.

Systeem van waterbergingen

De nieuwe waterberging aan het Nassauplein kan maar liefst 273.000 liter water bergen. Bovendien wordt hij deel van een systeem met nog twee ondergrondse waterbergingen in Zundert. Door de aanleg van het hele systeem voorkomt de gemeente dat de straten onder water komen te staan bij hevige buien. Een ander voordeel is dat door dit systeem het grondwater in dit gebied wordt aangevuld. Ook komt er minder vaak vervuild overstortwater in open water terecht.

Inwoners koppelen thuis af

Naast het aanleggen van waterbergingen stimuleert de gemeente bewoners om thuis hun regenpijp af te koppelen. Ieder huishouden kan bij de gemeente een gratis Brickey aanvragen: een speciale afkoppelsteen die je voor je eigen tuin kunt gebruiken. Je zaagt het onderste deel van de regenpijp af en plaatst hier de Brickey voor terug. Zo spoelt de regen niet direct het riool in, maar blijft het in de tuin. Deze Brickey kun bewoners aanvragen via de website van de gemeente.

Hoe werd het project gefinancierd?

Dit project werd gefinancierd met behulp van een bijdrage van € 27.548,00 uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie. Het totale budget van het project was € 225.000,-.

Leerpunten van dit project

Voor het plaatsen van de kelder van de waterberging in juni 2024 was de gemeente uitgegaan van de GHG (Gemiddelde Hoogste Grondwaterstand) van de afgelopen vijf jaar. Maar het was beter geweest als de gemeente was uitgegaan van een hogere grondwaterstand. Als gevolg van het natte weer was de grondwaterstand in 2024 namelijk hoger dan in de jaren ervoor. Daarom moest er grondwater worden opgepompt en afgevoerd met een bronbemaling. De aanleg van deze bronbemaling zorgde ervoor dat het plaatsen van de kelder vertraging opliep.

Contactpersoon

Hans Antens
Gemeente Zundert
H.antens@zundert.nl


Deelnemer
Gemeente Zundert
Schaal
Straat/wijk
Thema
Wateroverlast
Categorie
Maatregelen nemen - Waterbeheer

Verder lezen?

Misschien vind je de volgende pagina's ook interessant?