Actueel
Via deze pagina vind je nieuwsberichten, interviews en een link naar de agenda. Ook kun je ons volgen op sociale media en je aanmelden voor de nieuwsbrief.
Zoeken in de index
Resultaten
Om Nederland klimaatbestendig te maken, is het niet genoeg om alleen fysieke adaptatiemaatregelen te nemen. De overheid moet ook de sociale weerbaarheid versterken. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport Mens en klimaat. De kracht van sociale infrastructuur bij adaptatie. Volgens de WRR is er nu te weinig aandacht voor de sociale kant bij klimaatadaptatie, terwijl die heel belangrijk is om problemen in de toekomst te voorkomen.
Ruim honderd mensen kwamen op 13 mei naar Amersfoort voor het NAS’26 Atelier. De bijeenkomst was bedoeld voor professionals die werken aan klimaatadaptatie. Ze konden meepraten over de inhoud van de nieuwe Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS), die in 2026 verschijnt. Het was de laatste feedbackronde, zei projectleider NAS Chantal Oudkerk Pool. ‘Hierna gaan we keihard aan het werk om jullie ideeën te verwerken in de concepttekst.’
Het klimaat verandert en dat vraagt om slimme keuzes. Hoe zorgen we ervoor dat we veilig blijven wonen, werken en leven, én dat dit betaalbaar blijft? Hierover gaat de nieuwe podcast Delta & Duiten van NL AAA Klimaatbestendig. In de eerste aflevering gaat presentator Maarten Bouwhuis in gesprek met Deltacommissaris Co Verdaas.
Vind je het vaak lastig om goede rechtenvrije foto’s te vinden over klimaatadaptatie? Dan hebben we goed nieuws! Op het kennisportaal staat vanaf vandaag een beeldbank met rechtenvrije foto’s over extreem weer en adaptatiemaatregelen. Mooi aan deze beeldbank is dat iedereen foto’s kan gebruiken én aanleveren. Lever je voor 1 juli foto’s aan? Dan maak je bovendien kans op een prijs voor de beste beeldbankfoto!
In de Klimaateffectatlas is de informatie over overstroming uitgebreid en geüpdatet. Zo staat er een nieuw kaartverhaal in de atlas over overstromingsrisico’s en gevolgbeperking, en is het kaartverhaal over overstromingsdiepte geüpdatet. Hieronder lees je meer over deze en andere overstromingsupdates in de atlas.
Hoe kunnen we Nederland sneller klimaatbestendig maken? Binnen het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie werken 23 partners aan het wegnemen van belemmeringen bij de uitvoering van de Nationale Adaptatiestrategie (NAS). In dit interview vertellen programmamanagers Sandra Boekhold (RIVM) en Katja ten Hove (IenW) over de kracht van dit LIFE-IP-programma en blikken ze terug op de programmadag van 18 maart.
Spelen is een beproefde manier om te leren. Kinderen doen niet anders. Werkt dat ook bij bewustwording over klimaatrisico’s voor cultureel erfgoed? Eva Stegmeijer ontwierp er een serious game voor. Een deelnemer: "Je kunt nadenken over grote risico’s zonder in paniek te schieten."
Een dijk bouwen die er in 2075 nog ligt of een stad uitbreiden terwijl extreem weer steeds vaker voorkomt. De keuzes die we vandaag maken, werken generaties door. Hoe zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties een stem krijgen? Mare de Wit bedacht Toekomst aan Tafel: een aanpak die helpt om nu al de belangen van de toekomst mee te nemen naar de besluitvormingstafel.
Het onderzoeksproject Op Bodembasis van BoschSlabbers landschapsarchitecten, Deltares en andere partijen heeft onder andere geleid tot een handboek over een integrale aanpak om de bodem te gebruiken als basis voor stedelijke ontwikkeling.
Begin april hebben de ministers van VRO en IenW, mede namens de staatssecretaris van LVVN de Tweede Kamer een voortgangsbrief gestuurd over wat het kabinet doet op het gebied van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. De brief gaat onder andere over de aanpassing van de landelijke maatlat.
- 1
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
