Actueel
Via deze pagina vind je nieuwsberichten, interviews en een link naar de agenda. Ook kun je ons volgen op sociale media en je aanmelden voor de nieuwsbrief.
Resultaten
Van 21 maart tot en met 31 oktober 2025 gaan Nederland en Vlaanderen de strijd aan in de allereerste Derby der Lage Landen: welk land vervangt de meeste tegels door groen? Met meer dan 280 deelnemende gemeenten belooft dit het grootste vergroeningsevenement ooit te worden.
De Brabantse beek de Aa is twee keer fundamenteel veranderd door menselijk ingrijpen: van een meanderende beek naar een recht kanaal, en weer terug naar een meanderende beek. We maken een wandeling met Simon Schimmel, projectleider bij Waterschap Aa en Maas, om met eigen ogen te zien hoe dynamisch een beekdal kan zijn. Met een nieuwe app op je telefoon wordt nu ook het verleden en de ondergrond van het gebied zichtbaar.
Bij een delta denk je al gauw aan Zeeland. Zwolle is er ook een. Climate Campus werd opgericht voor de aanpak van deltavraagstukken in deze regio en groeide door tot een netwerk voor maatschappelijke vernieuwing. Renate Postma, initiatiefnemer en trekker vanuit de gemeente, vertelt wat dat oplevert.
Regentonnenacties, het NK Tegelwippen, de Maand van de Groene Tuin: er zijn talloze campagnes om inwoners te motiveren om maatregelen te treffen voor klimaatadaptatie. Regenwater opvangen en hergebruiken kan wateroverlast verminderen en drinkwater besparen. Ook minder tegels en meer planten in de tuin kan helpen. Maar is stimuleren genoeg of is verplichten soms nodig?
Op 27 januari vond in Den Haag de landelijke werkbijeenkomst over hitteadaptatie plaats, georganiseerd door Samen Klimaatbestendig en ZonMw. Met zo’n 90 deelnemers uit gemeenten, provincies, kennisinstellingen en adviesbureaus stond de bijeenkomst in het teken van kennismaken en kennis delen.
In 2018 interviewden we Mozafar Said over wat Rotterdam doet om bruggen klimaatbestendig te maken. Hoe zit het nu met de Rotterdamse bruggen? Zijn ze allemaal klimaatbestendig? En waar houdt Mozafar zich op dit moment mee bezig?
Het KNMI heeft weer De staat van ons klimaat uitgebracht. Daarin vergelijkt het KNMI het weer van het afgelopen jaar met het klimaat en laat het belangrijke effecten van klimaatverandering zien. Hierbij kijkt het KNMI naar Nederland, Europa en andere delen van de wereld. Opvallende conclusie: Nederland warmt twee keer zo snel op als het gemiddelde wereldwijd. In 2024 was de gemiddelde temperatuur 11,8 graden Celsius, waarmee 2024 het recordjaar 2023 evenaart sinds de metingen begonnen in 1901.
Onderzoekers hebben de gevolgen van de extreem droge jaren 2018, 2019 en 2020 bestudeerd voor plantensoorten in natuurgebieden op de Hogere Zandgronden. Hieruit blijkt dat extreme droogte ervoor zorgt dat niet alleen de bedekking van plantensoorten afneemt, maar dat er ook soorten verdwijnen. Dat is vooral slecht nieuws voor zeldzame en bedreigde plantensoorten, en voor soorten die kenmerkend zijn voor een bepaald milieu. Om natuurschade door extreme droogte tegen te gaan, is het volgens de onderzoekers onder meer nodig om de bodem in de omgeving te vernatten.
De provincie Utrecht heeft samen met zeven gemeenten in een pilot onderzocht wat er nodig is om wijken klimaatbestendig, natuurinclusief en gezond te maken.
Samen Klimaatbestendig heeft in 2024 ongeveer 30 gemeenten begeleid bij het NK Tegelwippen. Wat heeft dat begeleidingstraject opgeleverd? Mirko van Ingen van Samen Klimaatbestendig vertelt erover, samen met Iris van de Mortel en Jules Bongers van de gemeente Venlo.
- 1
- ...
- 82
- volgende pagina
Sociale media
