In dit interview vertellen Justin Simmons en Sarah van der Horn over de klimaatuitdagingen op Saba. Simmons is projectleider Natuurherstel bij het openbaar lichaam Saba en geitenhouder. Sarah van der Horn is programmamanager van het NEPP (het Natuur- en Milieubeleidsplan) bij het openbaar lichaam.
Het veengebied kent grote uitdagingen. Zo daalt de bodem door de eeuwenlange ontwatering, waarbij het veen afbreekt en veel CO2 uitstoot. Ook de biodiversiteit en de waterkwaliteit staan onder druk. Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) onderzoekt vernieuwende en duurzamere verdienmodellen voor boeren in het project KIEM. Dit krijgt financiering vanuit LIFE-IP Klimaatadaptatie.
In 2025 begint de nieuwe ronde stresstesten. De werkregio’s binnen het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DRPA) hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het doorlopen van de nieuwe DPRA-cyclus. Hierbij krijgen ze veel vrijheid bij het actualiseren van de stresstesten. Om bij deze afweging te helpen, lanceerde de Werkgroep Stresstesten in juli een ‘beoordelingskader kwaliteit stresstesten’. Hoe gebruik je dit beoordelingskader en wat kun je ermee?
De dit jaar ingevoerde Omgevingswet heeft effect op hoe lokale ruimtelijke kwaliteit vorm krijgt. Oftewel, hoe richt je een omgeving zo in dat deze prettig leefbaar, praktisch functioneel én toekomstbestendig is? In steden stapelen opgaven zich op. Is daar ook ruimte voor klimaatadaptatie?
Met zijn boerderij Boer in Natuur experimenteert Wilco de Zeeuw met verschillende vormen van boslandbouw. Boeren met bomen biedt veerkracht bij droogte, hitte en wateroverlast. Het is Wilco’s ambitie om op termijn met boslandbouw meer voedsel te produceren dan de gangbare biologische boer, en om meer biodiversiteit te creëren op de boerderij. Een diversiteit aan gewassen en een gezonde bodem vormen hiervoor de basis.
Op Prinsjesdag heeft minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat namens het kabinet het Deltaprogramma 2025 aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
Interview met Anjelica Cicilia, gedeputeerde in het Bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire, over klimaatadaptatie op Bonaire.
Veel mensen herinneren zich de hittegolf van juli 2019 nog goed. Deze was uitzonderlijk heet. Tijdens deze hittegolf werd het op veel plekken in Nederland meer dan 40 °C. Hoe zou de hittegolf van 2019 eruitzien in een toekomst waarin het klimaat nog verder is opgewarmd? Dat laat het verhaal ‘De hittegolf van juli 2019 in een hetere toekomst’ zien.
Mogelijk kan de AMOC deze eeuw al tot stilstand komen, wat wereldwijd gigantische gevolgen zou hebben voor het klimaat. Wat zou dit kunnen betekenen voor Nederland? En is het slim om ons daar nu al op voor te bereiden? Sybren Drijfhout vertelt er meer over.
Door klimaatverandering komt extreme hitte, met temperaturen boven de 35 °C, steeds vaker voor in Nederland. Ook in woningen kan de temperatuur dan flink oplopen. De Hogeschool van Amsterdam heeft binnen het RAAK-project ‘Hitte in de woning’ samen met verschillende partners de koelbehoefte voor nu en in de toekomst onderzocht van woningen in Nederland. Ook hebben ze onderzocht welke energiezuinige maatregelen woningen koel kunnen houden.