De landelijke Klimaateffectatlas is uitgebreid met een nieuwe tool. In deze tool zijn de KNMI’23-klimaatscenario’s verwerkt. Je kunt de tool gebruiken om te zien hoe hitte, droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging zich in Nederland ontwikkelen bij verdere klimaatverandering.
Het programmateam Klimaatadaptatie van de provincie Utrecht nodigde een diverse groep mensen uit om mee te denken over het nieuwe uitvoeringsprogramma 2025-2028. “We zullen ingrijpende keuzes moeten maken om onze provincie klimaatbestendig te maken. Dat kunnen we niet alleen,” stelt programmamanager klimaatadaptatie Stef Meijs.
Het voorjaar is hoogseizoen voor natuurbranden. En steeds vaker ook de zomer. Door klimaatverandering nemen de risico’s toe. Hoe bereidt Nederland zich daarop voor? En waarom staat biodiversiteit soms op gespannen voet met het terugdringen van mogelijke brandhaarden? “Als het niet lukt een brand klein te houden, zijn de gevolgen ingrijpend.”
Kwetsbare groepen hebben extra veel last van klimaatverandering. Hoe kun je deze ongelijkheid tegengaan? Charisma Hehakaya doet onderzoek naar klimaatrechtvaardigheid bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Rosemarie van Ham werkt als adviseur ‘Inclusief klimaatbeleid’ voor de gemeente Rotterdam. Tijdens het Nationaal Congres Klimaatadaptatie waren ze betrokken bij een sessie over klimaatrechtvaardigheid.
Midden in Rotterdam-Zuid staan 36 bomen in verrijdbare bakken. Dit ‘Bos op Poten’ is een proefproject van zeven Delftse en Rotterdamse partners. Stadse bomen zorgen voor een beter klimaat, een fijnere omgeving, meer biodiversiteit en sociale cohesie. Waarom dan deze tijdelijke setting? “In dit stadium zijn we vooral aan het onderzoeken hoe je zo’n vergroening het beste kunt aanpakken. Technisch, maar ook sociaal.” Een dubbelgesprek met twee trekkers.
De stad als een spons, waterpleinen, groene daken en meanderende beken: dat is wat Susan Dingarten en Sarah Van Bost van waterschap Aa en Maas voor zich zien als iedereen zou werken volgens het principe ‘water en bodem sturend’. Met behulp van Workshops Klimaatrobuuste Landschappen kunnen gemeenten en andere partijen in Brabant nu concreet aan de slag met deze nieuwe manier van keuzes maken.
De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een driedelige standaardaanpak ontwikkeld om klimaatrisico’s op gebouwniveau in te schatten. Het derde deel van de standaardaanpak is nu afgerond.
Om Nederland toekomstbestendig te maken zouden water en bodem meer sturend moeten worden. Dat vraagt om ingrijpende aanpassingen, waar overheden, burgers en bedrijven nog te weinig rekening mee houden. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) geeft in haar advies tien aanbevelingen om daar verandering in te brengen.
Op 17 juni vond het Nationaal Congres Klimaatadaptatie plaats in Nieuwegein. Ruim 800 professionals kwamen naar het congres, georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de provincie Utrecht.
In het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Het wordt warmer, periodes van droogte nemen toe en als er regen valt, dan valt er veel meer in kortere tijd. Bovendien worden orkanen krachtiger. Hoe moeten de eilanden zich hieraan aanpassen? Welke uitdagingen spelen er allemaal? En wat gebeurt er om de eilanden en eilandbewoners voor te bereiden op de toekomst? In de rubriek ‘Eilanders aan het woord’ vertellen bewoners van verschillende eilanden en met verschillende expertises over hoe zij tegen klimaatverandering en klimaatadaptatie aankijken.