Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de tuin aan de overkant. De keuze voor tegels of juist planten lijkt wel 'besmettelijk', merken onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op in een donderdag verschenen studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. ,,Het lijkt erop dat tegeltuinen, maar ook groene voortuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden.''
Aansluitend op de jaarlijkse ICLEI Resilient Cities conferentie in Bonn houden we dit jaar een speciale dag over klimaatbestendigheid voor Europese steden. De dag heeft een bijzondere opzet waarbij het uitsluitend gaat om de uitwisseling van ervaringen tussen steden. Geen presentaties, geen powerpoints, maar rondetafeldiscussies over een aantal actuele vragen.
Een overstroming in Nederland is zeldzaam, maar valt nooit uit te sluiten. Het kan misgaan door menselijk falen en/of een fatale combinatie van regenval, smeltwater, storm en/of springtij.
Als dat gebeurt, hoe beperken we dan de gevolgen voor de vitale en kwetsbare functies in ons land door ons daar nu al op voor te bereiden?
Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie heeft vijf impactprojecten geselecteerd voor de derde tranche: Sharing City (Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, e.a.), Ontwikkeling instrument hittestress voor steden en dorpen in het landelijk gebied (Zeeland), Klimaatbestendig ontwikkelen Offem-Zuid in Noordwijk, Hitte koelen en benutten (Utrecht), Expeditie Hemels Water: van het dak in de ... (Zutphen). Daarmee zijn er nu totaal 15 impactprojecten geselecteerd in drie tranches.
Op 22 september organiseerde het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie de eerste regionale bijeenkomst voor partijen die waren uitgeloot voor de pilot stresstest light. Ongeveer 40 medewerkers van gemeenten, waterschap, provincie, rijksoverheid en marktpartijen waren aanwezig.
Het vijfde Deltaprogramma (DP2015) is op Prinsjesdag 2014 aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met de begroting van het Deltafonds.