Actueel
Via deze pagina vind je nieuwsberichten, interviews en een link naar de agenda. Ook kun je ons volgen op sociale media en je aanmelden voor de nieuwsbrief.
Via deze pagina vind je nieuwsberichten, interviews en een link naar de agenda. Ook kun je ons volgen op sociale media en je aanmelden voor de nieuwsbrief.
Er komt in 2026 een nieuwe Nationale Adaptatiestrategie (NAS). Deze strategie maakt duidelijk wat er op de korte, middellange en lange termijn nodig is voor een klimaatbestendig Nederland. Voor de vijftien belangrijkste adaptatieopgaven worden ‘adaptatiepadenkaarten’ gemaakt. Tijdens het NAS’26 Atelier op 11 december in Utrecht kregen de deelnemers uitleg over deze kaarten aan de hand van de eerste zes schetsen. Zo’n 150 deelnemers, van (regionale) overheden tot marktpartijen, deelden hun feedback.
Ben je op zoek naar voorbeelden van klimaatadaptatie? Bekijk dan de vernieuwde voorbeeldenkaart op dit kennisportaal. De filters zijn flink uitgebreid, verouderde voorbeelden zijn weggehaald en de kaart zelf is in een nieuw jasje gestoken. Door deze update kun je inspirerende voorbeelden van klimaatadaptatie in Nederland nog makkelijker vinden!
De nieuwe Bijsluiter voor de volgende ronde stresstesten van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is klaar. Nieuw hierin is onder andere de aandacht voor hoe verschillende schaalniveaus samenhangen en voor de gevolgen van klimaatdreigingen. De volgende ronde stresstesten start in 2025.
In 2025 begint de nieuwe cyclus van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Hoe kom je als werkregio tot concrete doelen? De ‘nationale aanpak concrete doelen’ biedt hierbij houvast. Aan het woord zijn Pieter den Besten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Gert Dekker van Adviesbureau Ambient.
De Gevoelstemperatuurkaart in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. De kaart laat zien hoe hoog de gevoelstemperatuur in de buitenruimte op een tropische middag kan worden. Je kunt de kaart bijvoorbeeld gebruiken om zicht te krijgen op probleemlocaties en om te monitoren of de gevoelstemperatuur sinds 2012 veranderd is door verkoelende maatregelen.
Kennis in de Regio X klimaatbestendige stad keert terug. Na het succes van de eerdere bijeenkomsten, is het plan om de komende drie jaar 21 sessies te organiseren. Je kunt als regio helpen bij de organisatie en daarmee jouw omgeving extra onder de aandacht brengen.
Door klimaatverandering wordt de kans steeds groter dat de tijgermug, maar ook de gewone huissteekmug ziekten overbrengen. Hoe kan Nederland zich daarop voorbereiden? Bioloog Arnold van Vliet legt uit wat de risico’s zijn en wat we eraan kunnen doen.
De gemeente Groningen ontwikkelde eigenhandig een nieuw soort asfalt voor woonstraten. Het lichte oppervlak weerkaatst meer zonlicht en wordt daardoor ’s zomers minder heet. En er zitten nog veel meer voordelen aan. “Alle gemeenten kunnen dit doen. Het recept is vrij verkrijgbaar.”
Dit keer interviewen we Antonio Carmona Baez, rector van de University of St. Martin (USM) en medevoorzitter van het NWO-onderzoeksprogramma ‘Eilanders aan het roer’. Hij vertelt ons waarom hij klimaatadaptatie belangrijk vindt, wat de uitdagingen zijn voor Sint Maarten en hoe hij tegen de toekomst van Sint Maarten aankijkt.
Dit jaar deden er 199 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen en zijn er ruim 5,5 miljoen tegels gewipt. Een miljoen meer dan vorig jaar! Vandaag maakt de organisatie de winnende gemeenten bekend.