NK Tegelwippen is van start gegaan

Gepubliceerd 21 maart 2022

Vandaag is het NK Tegelwippen 2022 van start gegaan. Dit jaar doen zeker 115 Nederlandse gemeenten mee aan deze wedstrijd. Welke gemeente wipt dit jaar de meeste tegels om ze te vervangen door groen?

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Niet alleen moeten we de CO2-uitstoot drastisch aanpakken, ook is het nodig dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote en op kleine schaal. Verder blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu dat in veel grote gemeenten meer dan de helft van de buurten versteend is. Zowel in de openbare ruimte als in voor- en achtertuinen van bewoners liggen veel kansen om dat te veranderen.

Wedstrijd stimuleert om te vergroenen

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om samen met bewoners aan de slag te gaan met vergroenen. Ook draagt de wedstrijd bij aan bewustwording over de effecten ervan. Het vergroot het besef dat groen gemeenten water- en hittebestendiger maakt en dat het bijdraagt aan de biodiversiteit. Verder maakt groen ook gelukkiger. Het spelelement van het NK Tegelwippen maakt het bovendien leuker voor gemeenten en bewoners om samen een steentje bij te dragen aan een groenere leefomgeving.

Actuele tegelstand en meer

Meer informatie en de actuele tegelstand kun je vinden op nk-tegelwippen.nl. Daar kun je ook zelf het aantal gewipte tegels opgeven. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met deze campagne vraagt een groot aantal groene organisaties aandacht voor minder steen en meer groen in de tuin. De komende twee jaar zullen er vanuit deze campagne verschillende activiteiten worden georganiseerd om tuinen te vergroenen.