Aanpassen op wijkniveau

Je kunt ook op wijkniveau de gevolgen van klimaatverandering beperken. Hieronder vind je een voorbeeld uit de praktijk.

Kambio di klima den bo bario, bo ta kla ?

Een actie van de Meteorologische Dienst van Curaçao in 2023 is een mooi voorbeeld van wat je op wijkniveau kunt doen. Als onderdeel van het Curaçao Climate Change Platform heeft de meteorologische dienst het buurtprogramma "Kambio di klima den bo bario, bo ta kla p'e?" georganiseerd: “Klimaatverandering in jouw wijk, ben jij er klaar voor?”. Sinds 2023 bezoekt de meteorologische dienst buurten om te praten over klimaatverandering, wat je kunt doen voor je buurt en voor jezelf. In november 2023 was er een programma in Bonam:

Bekijk inspirerende voorbeelden

Op de Voorbeeldenkaart vind je daar allerlei voorbeelden van in Europees Nederland. Veel van deze voorbeelden zijn waarschijnlijk niet geschikt voor het Caribisch deel van het Koninkrijk, maar ze kunnen wel als inspiratie dienen. Een kleine greep uit de voorbeelden op wijkniveau:

  • In de Molenwijk in de stad Den Haag is het versteende Cromvlietplein veranderd in een wijkpark met een Urban Waterbuffer om regenwater op te vangen.
  • In de stad Almere was een project om bewoners die wisten hoe je een mooie groene tuin moet aanleggen ‘groene buur’ te laten worden. Ze kregen handvatten om buurtgenoten aan te moedigen hun tuin te vergroenen. Door tuinen groener te maken help je hittestress en wateroverlast tegen te gaan.
  • In Wijhe is een waterspeelplaats aangelegd in de kinderboerderij om deze aantrekkelijk te houden voor kinderen. Kinderen kunnen hier spelenderwijs leren hoe belangrijk water is en hoe je regenwater kunt vasthouden.