Bijsluiter stresstest
Klimaatstresstesten brengen in beeld hoe kwetsbaar een omgeving is voor wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. Alle overheden in Nederland voeren een klimaatstresstest uit als onderdeel van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), met als doel om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Wil je ook een stresstest uitvoeren voor je gebied? Dan kan de Bijsluiter stresstest je daarbij helpen.
Voor wie?
De Bijsluiter stresstest is bedoeld voor overheidsprofessionals en andere professionals die een klimaatstresstest willen uitvoeren.
Wat kun je met de Bijsluiter Stresstest?
De Bijsluiter helpt je bij de klimaatstresstest. Je vindt er adviezen, bijvoorbeeld over welke hulpmiddelen je per thema kunt gebruiken om de stresstest uit te voeren. Zo wijst de Bijsluiter je de weg naar relevante kaarten uit de Klimaateffectatlas. Daarnaast vind je in de Bijsluiter ook adviezen en tips over hoe je de resultaten van een stresstest toepast en hoe je omgaat met de onzekerheden van een stresstest.
Wie heeft het ontwikkeld?
De Bijsluiter stresstest is ontwikkeld door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA).
Eerste en tweede ronde stresstesten
De resultaten van de eerste ronde stresstesten vind je op de monitorkaart stresstesten. De tweede ronde stresstesten start in 2025, omdat dan de nieuwe KNMI-scenario’s verwerkt zijn in de Klimaateffectatlas en de Bijsluiter stresstest een update heeft gekregen. Bovendien is er dan informatie beschikbaar uit de bovenregionale stresstesten voor wateroverlast en overstromingen. Meer hierover lees je in het nieuwsbericht 'Nieuwe uitganspunten voor uitvoeren DRPA-stresstesten'.
Beoordelingskader kwaliteit DPRA-stresstesten
Je kunt je nu al voorbereiden op de tweede ronde stresstesten. Bij die ronde kunnen werkregio’s zelf kiezen welke stresstesten nodig zijn om uit te voeren of te actualiseren. Het Beoordelingskader kwaliteit DPRA-stresstesten kan helpen bij die keuze.