Financiële prikkels
Subsidieregelingen en andere financiële prikkels kunnen inwoners stimuleren om in actie te komen. Denk aan subsidies voor groene daken. Inwoners vervangen hun tegels ook sneller door groen als de gemeente de tegels gratis afvoert. Dat is niet alleen financieel voordelig, maar scheelt ook veel tijd en moeite. Op deze pagina vind je verschillende voorbeelden van dit soort financiële prikkels.
- Gemeente Nieuwegein had veel succes met haar subsidieregeling voor groene daken. Lees hoe Nieuwegein deze subsidieregeling voor groene daken en de communicatie daarover heeft aangepakt.
- In de gemeente Voerendaal kregen inwoners subsidie om regenwater af te koppelen van het riool. Lees hoe deze subsidie in Voerendaal een groot succes werd.
- Het stadsdeel Amsterdam-West heeft geëxperimenteerd met een ‘onttegeldienst’ als financiële prikkel: bewoners en bedrijven konden gratis hun tegels laten afvoeren. Meer hierover kun je lezen in de beeldrapportage (pdf, 17 MB).
- Gemeente Nissewaard heeft in een pilot getest welke financiële prikkels en communicatieboodschappen het beste werken om woningeigenaren te stimuleren tot klimaatadaptatie. De resultaten hiervan kun je lezen in de presentatie (pdf, 3.8 MB) die de gemeente hield op 8 juni 2021.
- Gemeenten in de werkregio Noord Veluwe hebben samen met Waterschap Vallei en Veluwe een subsidieregeling opgesteld om bewoners en ondernemers te helpen hun woning, bedrijfspand of tuin klimaatbestendig te maken. Hoe effectiever een adaptatiemaatregel is, hoe meer subsidie je ervoor krijgt. De gemeenten en het waterschap hebben ook een infographic gemaakt waarin je kunt zien welke maatregelen het meest effectief zijn tegen droogte, wateroverlast en hitte.
- Als gemeente kun je een subsidieregeling organiseren voor het vergroenen van schoolpleinen. Bekijk daarvoor eens de website groenblauweschoolpleinen.nl van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland. Hier kun je zien wat de voordelen zijn van zo’n groen schoolplein, hoe de school aan de slag kan met vergroenen en hoe de gemeente daar een rol bij kan spelen. Op de website vind je ook gratis lespakketten over biodiversiteit, water en klimaat.
Delen
Deze toolkit is ontwikkeld in samenwerking met Ons Water en Overstroomik.nl.