Maak je school klimaatbestendiger

Werk je op een school en wil je de school klimaatbestendiger maken? Er zijn verschillende initiatieven die je daarbij kunnen helpen.

Eco-schools

Eco-Schools is een programma van de grootste organisatie voor natuur- en milieueducatie ter wereld: de Foundation for Environmental Education (FEE). Hier werk je op praktische, stapsgewijze manier aan een integrale, langdurige verduurzaming van je school.

Klimaatbestendige schoolpleinen

Verschillende provincies stimuleren scholen met een programma of subsidie om hun schoolpleinen klimaatbestendig in te richten:

  • De provincie Zuid-Holland heeft samen met het Hoogheemraadschap van Delfland een website ontwikkeld voor scholen om hen te helpen hun school klimaatbestendiger te maken. Deze website Groenblauwe Schoolpleinen helpt hen om hun schoolplein of dak te vergroenen.
  • De provincie Noord-Brabant heeft samen met verschillende Brabantse waterschappen de website Schoolplein van de toekomst gemaakt. Deze website helpt scholen om hun buitenruimte groen en gezond te maken. Verder vind je hier ook allerlei informatie over natuur- , water- en voedseleducatie, zoals over schoolmoestuinen en voedselbosjes.
  • Waterschap Limburg is samen met de Limburgse Waterleiding Maatschappij en vijftien gemeenten van Noord- en Midden-Limburg het initiatief Groenblauwe Revolutie Schoolpleinen gestart. Scholen in Noord- en Midden-Limburg kunnen hulp krijgen van een coach en krijgen een bijdrage om hun schoolplein klimaatbestendiger te maken.
  • De provincie Overijssel wil samen met verschillende partners voor elkaar krijgen dat alle scholen in Overijssel in 2025 groen zijn. Meer vind je op de website van Natuur en Milieu Overijssel.

Zie voor mooie voorbeelden van klimaatbestendige schoolpleinen en daken de Jenapleinschool in Zwolle en het groenblauwe dak van de middelbare school Dalton Voorburg.