Uit onderzoek van ABN-AMRO blijkt dat 900 wijken in Nederland ‘klimaatkwetsbaar’ zijn. Deze wijken lopen meer risico’s als gevolg van hitte, droogte, overstroming of wateroverlast, en zijn daarnaast ook financieel kwetsbaar. Dat betekent dat voor veel huiseigenaren in die wijken de kosten te hoog zijn om hun huis te verduurzamen.
Het gaat de goede kant op met klimaatadaptatie in Nederland, maar het moet sneller en de coördinatie moet beter. Dat kwam vorig jaar uit de evaluatie van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). In antwoord daarop is het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA) opgesteld, dat in november is goedgekeurd door de ministerraad. Wat is hier bijzonder aan en wat staat erin? Een dubbelgesprek met twee betrokkenen van het ministerie van IenW.
Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is in drie jaar tijd een begrip geworden. Half november toonde wethouder Thomas Melisse van de gemeente Halderberge trots zijn prijs in het NOS Journaal: een ‘gouden’ schep. Landelijke publiciteit voor een publiekscampagne van een ministerie: wat maakt het tegelwippen zo aanstekelijk?
De gegevens van de zeespiegelstand in het jaar 2022 zijn nu toegevoegd aan de Zeespiegelmonitor. Deze bevestigen de eerdere conclusie van dit jaar dat de zeespiegel de laatste 30 jaar sneller stijgt dan daarvoor.
Alle overheden in Nederland werken aan klimaatadaptatie. Dat doen ze via zeven ambities. Onderdeel van die ambities is dat alle overheden een adaptatiestrategie en uitvoeringsagenda opstellen. Maar waar vind je al die documenten eigenlijk? Een nieuwe monitorkaart biedt een overzicht van de beschikbare strategieën en uitvoeringsagenda’s in Nederland.
Als je het landgebruik verandert, kan dat effect hebben op het weer. Als je een plek bijvoorbeeld meer verstedelijkt, heeft dat invloed op de hoeveelheid neerslag. Dat blijkt uit literatuuronderzoek dat Jessica Ruijsch heeft gedaan voor de coalitie De kleine waterkringloop. Zij deed dit onderzoek omdat er bij klimaatadaptatie nog weinig rekening wordt gehouden met de invloed van landgebruik op het weer. En ook omdat er nog weinig over bekend is.
Om Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) te helpen klimaatbestendiger te worden, is een klimaateffectatlas ontwikkeld: de Klimaateffectatlas BES. De atlas geeft een eerste beeld van de gevolgen van klimaatverandering voor de eilanden en kan gebruikt worden door iedereen die zich op Bonaire, Sint Eustatius en Saba met klimaatverandering bezighoudt.
Op de Klimaateffectatlas staat een nieuw kaartverhaal over sociale kwetsbaarheid bij hitte. De kaarten in dit verhaal geven informatie over twee groepen die de gevolgen van hitte zwaarder voelen dan andere: ouderen met een zwakke gezondheid en huishoudens die onder of rond het sociaal minimum leven. Het kaartverhaal laat zien in welke buurten deze groepen zijn oververtegenwoordigd, zodat gemeenten daar mogelijk extra aandacht aan kunnen geven.
Hoe maken we Nederland sneller klimaatbestendig? Dat lees je in het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA). Het document is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe Nederland zich aanpast aan klimaatverandering en wat daar de komende tijd nog voor nodig is.
De zeespiegel stijgt en die stijging is de afgelopen eeuw versneld. Dit heeft gevolgen voor de waterveiligheid en het zoetwater in Nederland. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging doet onderzoek naar deze gevolgen en hoe we ze beheersbaar kunnen houden. In 2026 komen de eindresultaten van dit onderzoek. Vandaag is de tussenbalans verschenen.