Interviews Kennisportaal
Resultaten
Wat kun je doen om steden groener en koeler te maken? Wiebke Klemm bedacht negen ontwerprichtlijnen die daarbij kunnen helpen.
Nanda Sluijsmans maakte een filmpje over hoe je een klimaatbestendig bomenplan maakt. Haar belangrijkste boodschap is: plant ook landklimaatbomen in stedelijk gebied.
Door stegen te vergroenen, kun je een enorme groene structuur creëren. Dat biedt allerlei kansen voor klimaatadaptatie. Landschapsarchitect Marc Nolden vertelt over de potentie van 8 km stegen in Utrecht.
Je tuin 'vergroenen' kan helpen tegen hittestress en wateroverlast. Samen Klimaatbestendig maakte afgelopen zomer een overzicht van initiatieven om tuinen te vergroenen.
De afgelopen drie zomers waren droger dan normaal. Die van 2018 was zelfs uitzonderlijk. Rein Haarsma van het KNMI vertelt over onderzoek naar droogte.
Binnen het project AMS wordt het stadsklimaat van de gemeente Amsterdam nauwkeurig in kaart gebracht. Gert-Jan Steeneveld vertelt wat we van de resultaten kunnen leren voor klimaatadaptatie in de stad.
Wereldwijd valt in megasteden meer neerslag dan in de aangrenzende landelijke gebieden. Iris Manola onderzocht of dat ook in Nederlandse steden het geval is.
Promovendus Arjan Droste van de Universiteit Wageningen onderzocht het verschil in windgedrag tussen stad en platteland en vond het stedelijk windeilandeffect: meer wind in de stad dan in het buitengebied.
Steeds vaker worden complexe, maatschappelijke opgaven opgepakt in pilots en proeftuinen. Hoe zorg je ervoor dat nieuwe werkwijzen niet blijven hangen in de pilotsfeer? Lees hierover in het interview met Heleen Vreugdenhil en Jitske van Popering.
Welke prikkels stimuleren inwoners om hun tuintjes te vergroenen? En hoe krijg je je collega’s mee om het tegengaan van hittestress een plek te geven in plannen en beleid? Lees hierover in het interview met Ingrid Regelink en Mirjam van Huizen.