Interviews Kennisportaal
Resultaten
Grachten en vijvers in de stad maken de stad nauwelijks koeler. Een waterpartij in een groene, schaduwrijke of windrijke omgeving werkt wel! Lees meer in het interview met Lisette Klok en Anna Solcerova.
Hoe kunnen waterpartijen hitte in de stad voorkomen? Lees het interview met Sanda Lenzholzer over het ontwerpen van stedelijke waterpartijen die echt verkoelen.
Door hoge temperaturen kunnen bruggen vast komen te zitten. De bereikbaarheid en veiligheid komen daarmee in het geding. De Gemeente Rotterdam onderzoekt hoe bruggen in de stad klimaatbestendig kunnen worden gemaakt. Asset manager Mozafar Said vertelt over de Rotterdamse aanpak.
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering op het voorkomen van droogte in Nederland? Deze vraag probeert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht te beantwoorden met een internationaal team van collega’s in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten van Amerika in het artikel “Anthropogenic warming exacerbates European soil moisture droughts”, dat onlangs verscheen in Nature Climate Change.
“Welke gevolgen van extreme hitte in de stad geven aanleiding om maatregelen te nemen en ruimtelijke aanpassingen te doen?” Deze vraag stellen Lisette Klok en Jeroen Kluck zich in het artikel ‘Reasons to adapt to urban heat (in the Netherlands)’, onlangs verschenen in Urban Climate. CAS sprak voor het kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie met Lisette Klok over de resultaten.
Wat zijn de percepties van betrokkenen ten aanzien van het Nationaal Hitteplan, bijvoorbeeld als het gaat om verantwoordelijkheden, samenwerking en implementatie op de eigen lokale schaal?
Is het interessant voor akkerbouwers en fruittelers om ondergronds water op te slaan of zoetwaterlenzen op hun percelen te vergroten? Jeroen Veraart (Wageningen Environmental Research) en zijn collega's deden hier onderzoek naar binnen het GO-FRESH project. Zij onderzochten welke socio-economische factoren een rol spelen in het besluit om als akkerbouwer of fruitteler wel of niet te kiezen voor ondergrondse opslag van zoetwater.
Welk effect hebben klimaatadaptatiemaatregelen op wijkniveau? Die vraag stelt Laura Kleerekoper zich in haar proefschrift, waarmee ze op 7 juli 2016 promoveerde aan de TU Delft. Dat proefschrift 'Urban Climate Design: Improving thermal comfort in Dutch neighbourhoods' voerde ze uit binnen het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. Het onderzoek raakt aan de kern van ruimtelijke adaptatie. CAS sprak daarom voor het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie met Kleerekoper over de resultaten van het onderzoek.
Dat we voor een enorme opgave staan, die we alleen gezamenlijk het hoofd kunnen bieden, leidt geen twijfel volgens dijkgraaf en voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters: "Als je kijkt naar waterveiligheid, dan liggen we goed op streek. Maar kijk je naar bijvoorbeeld de gevolgen van hevige regen, dan mogen we nog wel een tandje harder lopen. Ons watersysteem is niet berekend op buien van 100 mm in een paar uur, dus we weten dat het mis kan gaan in ons stedelijk gebied als daar zo'n bui valt. En ook op het gebied van wateroverlast uit regionale watersystemen na langdurige regenval ligt nog een belangrijke opgave."
"Dordrecht leeft met water. We hebben onze rijkdom eraan te danken. Maar het vormt ook een bedreiging." Aan het woord is wethouder Piet Sleeking. "Zowel de zee als de rivieren vormen een risico. De geschiedenis van onze stad is daar volledig mee verweven. Al in 1421 hadden we hier te maken met een overstroming: de Sint-Elisabethsvloed. En in 1953 kwam een deel van de stad blank te staan, maar kwamen we er relatief goed vanaf omdat er een dijk doorbrak in de Hoeksche Waard."