Nieuwe Bijsluiter DPRA-stresstesten kijkt ook naar dreigingen op bovenregionaal niveau
De nieuwe Bijsluiter voor de volgende ronde stresstesten van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is klaar. Nieuw hierin is onder andere de aandacht voor hoe verschillende schaalniveaus samenhangen en voor de gevolgen van klimaatdreigingen. De volgende ronde stresstesten start in 2025.
Nieuwe KNMI-scenario’s en bovenregionale stresstesten
De Bijsluiter is geactualiseerd op basis van relevante nieuwe kennis die de afgelopen jaren is ontwikkeld. Zo worden de KNMI’23-klimaatscenario’s bijvoorbeeld verwerkt in verschillende kaarten in de Klimaateffectatlas. Aan de hand van deze klimaatscenario’s zijn er uniforme uitgangspunten opgesteld voor stresstesten voor de verschillende DPRA-thema’s. Als een werkregio een stresstest gaat uitvoeren of actualiseren, is het de afspraak om deze uitgangspunten te gebruiken. Daarnaast is als gevolg van de overstromingen in Limburg in 2021 het bovenregionale schaalniveau toegevoegd aan de stresstesten ‘wateroverlast’.
Werk verder op basis van eerste ronde stresstesten
Er is al veel informatie uit de eerste ronde stresstesten beschikbaar. Vaak is deze informatie nog steeds relevant en bruikbaar. Een belangrijk doel van de tweede ronde stresstesten is om de kwaliteit van de informatie over kwetsbaarheden uit de eerste ronde vollediger te maken en te verbeteren. Zo kun je als werkregio het meeste halen uit de risicodialogen. Op basis van de resultaten van de eerste ronde beslissen werkregio’s voor welke thema’s zij een nieuwe stresstest willen uitvoeren. Thema’s die niet genoeg aan bod zijn gekomen in de eerste ronde, kunnen extra aandacht krijgen in de tweede ronde. Werkregio’s kunnen hierbij het Beoordelingskader kwaliteit DPRA-stresstesten gebruiken.
Samenhang op verschillende schaalniveaus
De nieuwe Bijsluiter heeft meer aandacht voor hoe dreigingen en gevolgen met elkaar samenhangen op verschillende schaalniveaus. Vanaf 2024 worden bijvoorbeeld voor wateroverlast bovenregionale stresstesten uitgevoerd. Daarin worden de gevolgen van een grote neerslaggebeurtenis over meerdere regio’s onderzocht. De informatie die hiermee medio 2025 via de Klimaateffectatlas beschikbaar komt, vormt een aanvulling op uitkomsten van de DPRA-stresstest. De uitkomsten van deze stresstesten kun je naast elkaar leggen, waardoor je beter dreigingen en gevolgen op verschillende schaalniveaus kunt signaleren en de verbanden ertussen makkelijker kunt begrijpen.
Grotere focus op gevolgen van klimaatdreigingen
Verder legt de nieuwe Bijsluiter de focus meer op de gevolgen van klimaatdreigingen. Hoe je deze het beste in beeld kunt brengen, beschrijft de Bijsluiter aan de hand van de domeinen uit het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie. Dat is een andere werkwijze dan de werkwijze om de dreigingen inzichtelijk te maken.
Volgende stap: risicodialogen
De uitkomsten van de stresstest geven voor een gebied inzicht in de kwetsbaarheden voor klimaatverandering. Aan deze kwetsbaarheden zit nog geen oordeel vast. De uitkomsten geven bijvoorbeeld niet aan of je een risico moet accepteren of niet. Zo’n oordeel komt tot stand in risicodialogen. De handreiking voor het voeren van risicodialogen wordt geactualiseerd en komt eind 2025 beschikbaar. Hierin worden DPRA-ontwikkelingen meegenomen, zoals de adaptatiepiramide en doelensystematiek.
Nieuwe DPRA-stresstesten toevoegen
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie is afgesproken dat alle uitgevoerde stresstesten openbaar worden gemaakt. Dit gebeurt via de Monitorkaart Stresstesten. Wil je een nieuwe of geactualiseerde stresstest van jouw gemeente, waterschap, werkregio of provincie toevoegen? Dan kun je deze toevoegen aan de kaart via het Formulier monitor stresstest. Verder blijft de Bijsluiter in ontwikkeling. Op de pagina Logboek Bijsluiter stresstest kun je zien wanneer er updates zijn geweest.