Wat is de kans op een overstroming in Nederland?
De kans op een overstroming is het grootst langs de grote rivieren in laaggelegen polders en in Limburg. Maar ook regionale rivieren en beken kunnen overstromen. Hieronder lees je hoe sterk de waterstanden door klimaatverandering kunnen stijgen. Ook geven we een paar handvatten om te verkennen hoe kwetsbaar een gebied is voor overstromingen.
Hoe sterk stijgen de waterstanden?
In het kaartverhaal 'Zeespiegelstijging en waterstanden' in de Klimaateffectatlas lees je hoe de waterstanden op de lange termijn kunnen stijgen, en wat er nodig is om onze waterkeringen sterk genoeg te houden. Ook lees je welke gevolgen het versterken van de keringen heeft voor de ruimtelijke keuzes die we maken.
Hoe kun je de overstromingskenmerken voor een gebied verkennen?
Wil je de overstromingskenmerken van een gebied verkennen? Een eerste stap kan dan zijn om kaarten over overstromingsdiepte te bekijken in de Klimaateffectatlas. In het kaartverhaal Overstromingsdiepte vind je kaarten die voor de huidige situatie aangeven hoe diep een gebied kan overstromen. De overstromingsdiepte heeft veel invloed op de omvang van de schade en het aantal slachtoffers. Als tweede stap kun je het kaartverhaal 'Overstromingsrisico's en gevolgbeperking' bekijken. Dit verhaal laat per gebied zien hoe groot het risico op overstroming is, en welke maatregelen kunnen helpen om de schade te beperken. In het kaartverhaal staan ook de plaatsgebonden overstromingskansenkaarten, die laten zien hoe vaak een plek gemiddeld overstroomt.
In de Klimaateffectatlas staan meerdere kaarten die betrouwbare basisinformatie bieden over hoe kwetsbaar verschillende gebieden in Nederland zijn voor overstromingen. De Bijsluiter stresstest helpt je om deze kaarten te gebruiken, zodat je een eerste beeld kunt krijgen van hoe kwetsbaar een gebied is voor overstromingen.
