Overstroming

Door klimaatverandering wordt in Nederland de kans op overstromingen in onbeschermde gebieden groter. Zo veroorzaakte de overstroming in juli 2021 als gevolg van extreme regenval grote schade in de beekdalen in Limburg. Ook worden de gevolgen van dit soort overstromingen ernstiger. Dat komt doordat de zeespiegel stijgt en de neerslag toeneemt, waardoor de afvoer van de rivieren en andere wateren groter wordt.

In dit dossier lees je hoe de kans op een overstroming toeneemt door klimaatverandering en hoe kwetsbaar Nederland is voor overstromingen. Verder lees je wat de gevolgen van een overstroming kunnen zijn en wat we kunnen doen: hoe kunnen we de kans op een overstroming verminderen? En hoe kunnen we de gevolgen beperken als het toch misgaat? De database Maatregelen gevolgbeperking overstroming helpt je om inzicht te krijgen in waar het zinvol is om de gevolgen van een overstroming te beperken en welke maatregelen je waar kunt nemen.

Mis je iets? Laat het ons weten!

Ken je zelf een studie of bron op het gebied van overstroming die hier nog niet genoemd is? Dan zijn we blij als je dit met ons deelt. Dat kan via het contactformulier.

Benieuwd naar maatregelen om de gevolgen van een overstroming te beperken?