Hoe verandert ons klimaat?

Wereldwijd is de gemiddelde temperatuur sinds 1880 gestegen met 1,1 °C. In ons land is de temperatuur sinds 1901 zelfs gestegen met ongeveer 2 °C. Naast een stijging van de temperatuur zorgt de opwarming van de aarde ook voor andere veranderingen, zoals stijging van de zeespiegel en het weer dat extremer wordt. In de toekomst nemen deze veranderingen nog verder toe. Op deze pagina kun je lezen wat de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland zijn en wat jij daarvan kunt merken. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Bekijk dan het kennisdossier Klimaatverandering.

De Klimaatstreepjescode van het KNMI maakt de opwarming in Nederland zichtbaar. Elk verticaal streep staat voor één jaar, van het begin van de metingen in 1901 tot en met 2021. De kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. (Karin van der Wiel, KNMI).

Wat ga jij merken van klimaatverandering?

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en wordt het weer in Nederland steeds extremer. Hieronder lees je meer over deze gevolgen en wat jij ervan kunt merken.

Klimaatwetenschapper Bart van den Hurk legt in bovenstaande video uit wat jij gaat merken van klimaatverandering.

De zeespiegel stijgt

Door de opwarming van de aarde zet zeewater in volume uit en smelten gletsjers en ijskappen. Hierdoor stijgt de zeespiegel, ook bij de Nederlandse kust. In 2100 kan de zeespiegel stijgen met 1,2 tot 2 meter. Door zeespiegelstijging neemt de kans op overstromingen toe. Een overstroming kan leiden tot slachtoffers en kan schade aan gebouwen en wegen veroorzaken. Benieuwd hoe hoog het water bij jou komt bij een overstroming? Neem een kijkje op overstroomik.nl.

Het wordt steeds natter

Vooral de winters en zomers zijn natter geworden. Belangrijkste oorzaak: extreme buien komen steeds vaker voor en worden steeds heviger. Deze buien kunnen wateroverlast veroorzaken. Wegen kunnen bijvoorbeeld onbegaanbaar worden en regenwater kan je huis binnen stromen. Ook kunnen er overstromingen ontstaan, zoals de overstromingen van 2021  in Limburg en Brabant.

Het wordt steeds warmer

De gemiddelde temperatuur neemt toe, maar ook hittegolven komen steeds vaker voor en duren steeds langer. Steden warmen het sterkste op. Dit komt doordat stenige oppervlakken veel warmte vasthouden. Bij hitte kun je oververhit raken en last krijgen van hittestress. Dit kan concentratieproblemen, hoofdpijn of vermoeidheid veroorzaken. Maar sommige mensen krijgen ernstigere klachten en kunnen zelfs aan hittestress overlijden. Vooral ouderen en mensen met gezondheidsproblemen lopen risico.

Het wordt steeds droger

Het wordt steeds droger en de kans op lange periodes van droogte neemt toe. Als het lange tijd achter elkaar niet of te weinig regent, kan er een watertekort ontstaan. Er is dan niet genoeg water voor alle functies. Planten kunnen verdrogen, oogsten kunnen mislukken en boten kunnen bij lage waterstanden niet meer varen. Bij heel ernstige droogte kan er een tekort aan drinkwater ontstaan.

Benieuwd naar de effecten van klimaatverandering op jouw omgeving? Neem dan een kijkje in de Klimaateffectatlas. In deze atlas kun je met interactieve kaarten bekijken welke effecten klimaatverandering kan hebben op je eigen omgeving. Een podcastaflevering van ‘het groene hart’ helpt je op weg en loodst je door de functies van de Klimaateffectatlas.