Wat kun je doen rond je huis?

We kunnen allemaal iets doen om ons aan het veranderende klimaat aan te passen. De maatregelen die we daarvoor nemen, noemen we ook wel adaptatiemaatregelen. Samen kunnen we een groot verschil maken. Maar ook als je maatregelen neemt rond je eigen huis merk je al verschil. Je verkleint bijvoorbeeld de kans dat regenwater je huis binnen stroomt. Bekijk hieronder wat je allemaal kunt doen.

Adaptatiemaatregelen maken je omgeving vaak ook aantrekkelijker. Planten en bomen verkoelen je omgeving en staan ook nog eens mooi in je tuin of op je balkon. Dus: wat houd je nog tegen om je aan het klimaat aan te passen?

Welke maatregelen kun je nemen?

Je kunt je op veel manieren aanpassen aan het veranderende klimaat. Hieronder vind je een paar voorbeelden van wat jij kunt doen en waar je meer informatie kunt vinden.

Voor welke maatregelen kun je subsidie krijgen?

Voor sommige maatregelen kun je subsidie krijgen via de gemeente, het waterschap of je verzekering. Bekijk de Groenesubsidiewijzer en zie welke subsidies er zijn voor jouw situatie. Hier vind je ook subsidies voor andere groene acties, zoals energiebesparende maatregelen. Sommige subsidies kun je alleen aanvragen en sommige zijn bedoeld voor grotere initiatieven, bijvoorbeeld op buurtniveau.

Inwonersinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein helpt andere inwoners met het aanleggen van een groen dak. Bijvoorbeeld door samen subsidie aan te vragen bij de gemeente en het waterschap.

Waar vind je meer informatie?

Er zijn veel websites die praktische informatie geven over hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. Hieronder vind je een overzicht van nuttige websites en een korte beschrijving van wat voor informatie je er kunt vinden.

  • HuisjeBoompjeBeter: hier vind je inspiratie, tips en maatregelen om je tuin nog mooier, comfortabeler en klimaatbestendiger te maken. Op de website staat een groot inspirerend overzicht van verschillende maatregelen die je kunt nemen. Van kleine tot grote maatregelen, en voor elk type tuin: onderhoudsarm, levendig, kindvriendelijk en stads.
  • Milieu Centraal: op de website van Milieu Centraal staan allerlei tips en adviezen om je aan het veranderende klimaat aan te passen. Ontdek wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt. Ook vind je hier tips over wat je kunt doen om je CO2-uitstoot te verminderen.
  • Ons Water: op deze website vind je informatie over wat je kunt doen om droogte en wateroverlast tegen te gaan. Je vindt hier ook tips voor hoe je je huis tegen wateroverlast beschermt, bijvoorbeeld door muren waterdicht te maken of waterkerende schotten te plaatsen.
  • Voor sommige gebieden is er ook een lokale of regionale website met informatie over klimaatadaptatie. Kijk of er in je gebied een lokaal of regionaal platform Veel van de tips op deze websites zijn ook voor andere gebieden interessant. Op Amsterdam Weerproof vind je bijvoorbeeld duidelijke afbeeldingen met tips om je gebouw, dak en tuin regenbestendig te maken. Ook vind je er een overzicht van maatregelen die je kunt nemen. De websites Waterklaar.nl en Klimaatklaar.nl geven ook een overzicht van maatregelen die je kunt nemen, plus veel andere nuttige informatie.
  • Bekijk het Handboek voor de watervriendelijke tuin om aan de slag te gaan. Het handboek geeft 19 tips met uitgebreide uitleg over hoe je de maatregelen uitvoert.
  • Wil je weten wat je moet doen bij een overstroming of bij plotselinge wateroverlast? Bekijk dan de websites overstroomik.nl en wachtnietopwater.nl.