Leg een groen dak aan

Een groen dak houdt regenwater langer vast, vermindert hitte en is goed voor vogels en insecten. Het kan zelfs de temperatuur binnen verlagen en een groen dak ziet er ook gewoon heel mooi uit! Een groen dak heeft een specifieke opbouw van meerdere lagen. Toch is het niet ingewikkeld om aan te leggen. Je kunt een groen dak zelf aanleggen of laten aanleggen door een hovenier. De makkelijkste variant bestaat uit kant-en-klare sedumcassettes die je eenvoudig op het dak plaatst.

Hoe leg je een groen dak aan?

Lees meer over hoe je een groen dak aanlegt op een pagina van Milieu Centraal of in het stappenplan van Huisje Boompje Beter. Soms kun je voor de aanleg van een groen dak subsidie krijgen. Bekijk daarvoor de Groenesubsidiewijzer.

Wat voor groene daken zijn er?

Er zijn verschillende soorten groene daken:

  • De meeste groene daken bestaan uit sedum. Dat zijn kleine vetplantjes die weinig onderhoud nodig hebben.
  • Als de draagkracht van het dak groot is, kun je ook een daktuin aanleggen. Dit is een soort tuin op je dak die kan bestaan uit grotere planten en zelfs kleine bomen.

Buurt vol groene daken

Als je samen met de buurt groene daken aanlegt, heeft dit nog veel meer effect! In de wijk Kattenbosch in Rosmalen hebben inwoners 65 groene daken aangelegd, in totaal 2000 vierkante meter groen! Lees op het Klimaatportaal van Brabant hoe ze dit hebben gedaan.