Houd regenwater vast en vang het op

Veel regenwater gaat via de regenpijp naar het riool en wordt dan vaak samen met vuil water afgevoerd naar de waterzuivering. Dat is zonde, want regenwater is schoon en de bodem kan het goed gebruiken! Voer het regenwater niet af naar het riool, maar laat het wegstromen in de tuin of vang het op in bijvoorbeeld een regenton. Dit noemen we afkoppelen. Veel gemeenten koppelen ook het regenwater af. Soms wordt regenwater via een aparte rioolbuis gescheiden van vuil water en afgevoerd naar oppervlaktewater in de buurt. Sommige gemeenten of waterschappen geven subsidie als je afkoppelt of een regenton installeert. Bekijk de Groenesubsidiewijzer.

Koppel ook je regenpijp af! Met het overzichtelijke stappenplan van Milieu Centraal is het zo gepiept!

Met een regenton vang je regenwater op dat je op een later moment kunt gebruiken voor je planten. Hiermee bespaar je water! Een regenton is met een flinke bui zo vol. Daarom is het goed om ook de regenpijp af te koppelen. Gaat het regenen? Zorg dat je regenton leeg is en opnieuw gevuld kan worden. Bekijk het handige stappenplan voor het plaatsen van een regenton van Milieu Centraal of HuisjeBoompjeBeter en ga aan de slag! Je kunt regenwater ook opvangen in een regenwaterschutting of in ondergrondse infiltratiekratten.

In Deventer koppelden bewoners hun regenwater al af. In de video delen zij hun ervaring. Je ziet hier verschillende manieren van hoe je regenwater kunt vasthouden in de tuin.