Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS)

De gevolgen van klimaatverandering komen sneller en zijn heviger dan gedacht. Daarom is het belangrijk om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. In de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) staat hoe Nederland dat doet. De eerste versie van de NAS verscheen in 2016 (NAS’16). In 2026 verschijnt de nieuwe NAS (NAS’26).

NAS’16 en evaluatie

De Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) in 2016 (pdf, 6.4 MB) was het Nederlandse antwoord op de oproep van de Europese Commissie aan alle lidstaten om uiterlijk in 2017 een klimaatadaptatiestrategie op te stellen. In 2022 is de NAS in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geëvalueerd. Dit leidde tot aanbevelingen om de uitvoering van de NAS te versnellen. Dat kan door doelen concreter te maken, meer te monitoren en duidelijkere afspraken te maken. Maar ook door meer te kijken naar de gevolgen van klimaatverandering voor mens, cultuur en natuur.

Het uitvoeringsprogramma 2023: sneller, slimmer en inclusiever

Om de NAS te versnellen is in 2023 het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA’23) verschenen. Het NUP KA'23 is samengevat in een visuele afbeelding (png, 270 kB). In het NUP KA staat wat de aanpak is voor de komende jaren én welke extra maatregelen nodig zijn om te versnellen. Enkele voorbeelden:

  • Nederland moet bij elke ontwikkeling rekening houden met zeespiegelstijging, toenemende hitte, langere periodes van droogte en meer extreme neerslag.
  • Het beleid om Nederland op tijd klimaatbestendig te maken moet slimmer, intensiever en inclusiever.
  • Heldere en concrete doelen zijn nodig om beleid te maken en maatregelen te kunnen nemen.

Op naar de NAS’26

Sinds januari 2024 wordt er hard gewerkt aan de NAS’26. Belangrijke bouwstenen voor de nieuwe versie zijn het NUP KA’23, de KNMI-klimaatscenario’s (2023), en de herijking van de klimaatrisico’s door het Planbureau voor de Leefomgeving (2024 en 2026). De NAS is een rijksbrede strategie. Een groot aantal ministeries werkt eraan mee: Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO), Klimaat en Groene Groei (KGG), Economische Zaken (EZ), Justitie en Veiligheid (JenV), Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en werkgelegenheid (SWZ) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Andere betrokken partijen zijn kennisinstellingen en de koepelorganisaties Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW). Tijdens diverse bijeenkomsten worden tussentijdse concepten getoetst en aangescherpt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de NAS? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief Klimaatadaptatie en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Via de afbeeldingen hieronder kom je snel bij de NAS-adaptatietool en de meest recente updates.

NAS-adaptatietool

Bollenschema’s geven een visuele samenvatting van de huidige wetenschappelijk kennis over de directe effecten en de indirecte gevolgen van de toenemende hitte, neerslag, droogte en zeespiegelstijging. Je kunt zelf een bollenschema samenstellen met de NAS-adaptatietool.

Lees meer over de NAS-adaptatietool

NAS-nieuws

Afbeelding NAS nieuws en agenda

De pagina met NAS-nieuws geeft een overzicht van bijeenkomsten, ontwikkelingen en mijlpalen in het kader van de Nationale klimaatadaptatiestrategie.

Ga naar NAS-nieuws