Hoe neemt de kans op een overstroming toe?

De kans op een overstroming neemt vooral toe doordat de zeespiegel stijgt en de rivieren meer water afvoeren. Op deze pagina’s lees je meer over hoe de kans op een overstroming toeneemt, vanuit de stijgende zeespiegel en vanuit de toenemende rivierafvoeren.

Kans op overstroming vanuit zee of grote rivier klein

In beschermde gebieden blijft de kans op overstromingen klein, omdat de veiligheidsnormen voor de primaire waterkeringen zijn aangescherpt. Primaire waterkeringen beschermen ons land tegen buitenwater uit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. Tot 2050 worden deze waterkeringen versterkt om aan deze normen te voldoen. Maar als er toch een primaire waterkering doorbreekt, kunnen de gevolgen enorm zijn, zoals het diagram hieronder laat zien.

Dit schema komt uit het rapport Klimaatrisico's in Nederland: de huidige stand van zaken (PBL, 2024). Hier kun je zien dat een overstroming uit zee minder dan eens per 1000 jaar voorkomt maar grote impact heeft, en dat een overstroming vanuit rivieren eens per 100 - 1000 jaar voorkomt en ook grote impact heeft.