Wat zijn de mogelijke gevolgen van wateroverlast?
Wateroverlast kan grote gevolgen hebben voor de samenleving. Wegen kunnen bijvoorbeeld onbegaanbaar worden door water op straat. Ook kan er schade ontstaan, bijvoorbeeld aan gebouwen, infrastructuur en in de landbouw. Op deze pagina lees je meer over de mogelijke gevolgen van wateroverlast.
De Deltascenario’s Vlug, Stoom, Warm en Ruim geven vier toekomstbeelden van hoe wateroverlast en andere wateropgaven in Nederland kunnen veranderen. Alle vier de scenario’s laten zien dat de wateropgaven flink groter worden. Maar de ernst hiervan hangt voor een groot deel af van hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en hoe sterk de Nederlandse bevolking en economie groeien.
Voorbeelden van gevolgen
Water op straat veroorzaakt niet alleen overlast. Als er door overbelasting van het riool vervuild water op straat terechtkomt, kunnen er ook gezondheidsrisico's ontstaan. Voor de landbouw geldt dat er door te veel neerslag schade kan ontstaan aan gewassen. Er kan ook schade ontstaan aan kassen of stallen, denk aan hagelschade. Daarnaast stijgt door nattere zomers het risico op ziektes en plagen. Verder kunnen verschillende vormen van infrastructuur beschadigd raken waardoor bijvoorbeeld het transport van voedsel stil kan komen te liggen. Meer neerslag kan ook kansen bieden, bijvoorbeeld voor natte natuur.
NAS-bollenschema 'Het wordt natter'
De afbeelding hieronder laat het bollenschema ‘Het wordt natter (pdf, 266 kB)’ van de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) zien. Het bollenschema biedt een overzicht van de gevolgen van meer neerslag voor de verschillende sectoren. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor een specifieke sector? Ga dan naar het kennisdossier over die sector. Elke sector heeft een eigen bollenschema met gevolgen.