Ga voor minder tegels en meer groen

Tegels zorgen ervoor dat regenwater niet in de bodem kan wegzakken. Dit vergroot de kans op wateroverlast en droogte. Ook kunnen tegels erg heet worden. Op hete dagen kunnen ze de omgeving daardoor verder opwarmen. Dus: hoe minder tegels, hoe beter. Een goede richtlijn is om maximaal 40% tegels in je tuin te hebben. Bekijk het stappenplan van Milieu Centraal om tegels in je tuin te vervangen door groen. Meer groen is ook heel goed voor de biodiversiteit. Wil je je tuin groener en natuurlijker maken? De gratis online tuincursus van IVN Gelderland helpt je in vijf korte videolessen op weg.

Heb je tegels uit je tuin gehaald en ze vervangen door groen? Geef dit door en doe mee aan het NK Tegelwippen.

Tips

  • Wil je een terras of paadje in je tuin? Dan kun je kiezen voor waterdoorlatende verharding, zoals kiezels, schelpen of boomschors.
  • Een groene tuin hoeft niet veel werk te zijn. Bodembedekkers kunnen hierbij helpen doordat ze onkruid tegengaan. Ook zorgen bodembedekkers ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Planten die hier van nature voorkomen, inheemse planten, hebben vaak ook minder onderhoud nodig. Ook zijn inheemse soorten beter voor de biodiversiteit!
  • Een gezonde bodem zorgt voor een robuuste tuin die beter tegen veel en weinig water kan. Maak de bodem van je tuin gezonder door je eigen compost te maken en daarmee de bodem van je tuin te voeden.
  • Plant een boom! Bomen geven schaduw, nemen CO2 op, bieden beschutting voor vogels en insecten en vangen fijnstof af.

Heb je weinig ruimte of alleen een balkon? Ook dan kun je kiezen voor meer groen! Met planten in potten, kleine klimplanten of moestuinbakken tover je een kleine ruimte om in een groene oase. Op HuisjeBoompjeBeter vind je meer informatie, voorbeelden en tips voor een groen balkon of dakterras. Ook kun je een groene gevel of een geveltuintje aanleggen door een randje tegels aan de straatkant van je woning weg te halen. Bekijk het stappenplan voor een groene gevel of een geveltuintje.