Het Overleg Standaarden Klimaat Adaptatie (OSKA) stelt een landelijk puntensysteem voor natuurinclusief bouwen voor. Gemeenten kunnen dit systeem gebruiken om tot een lokaal specifiek puntensysteem te komen. Dit puntensysteem zou invulling geven aan één van de pijlers van de landelijke Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving.
Hoe blijf je koel als het heet is? Hoe weet je of je genoeg hebt gedronken? Voor ouderen is een hittegolf extra ingrijpend. De voorstelling ‘Heet hè!’ van Theatergroep Ouwe Rotten leert ouderen op een speelse manier beter omgaan met hitte.
Nederland weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering vraagt investeringen. Hoe kan de financiële sector helpen? En hoe kunnen financiële instellingen met overheden, bedrijven en burgers werken aan klimaatadaptatie?
Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) richt zich op een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland. Op Prinsjesdag verscheen de jaarlijkse voortgangsrapportage. Uit gesprekken blijkt dat werkregio’s graag aan concretere doelen willen werken en dat zij worstelen met personele capaciteit en het vinden van genoeg budget.
Woningcorporaties hebben steeds meer aandacht voor hitte en hittestress. Tegelijk heeft maar twintig procent van de corporaties een hittebeleid. Een duidelijke aanpak is er nog niet. Dit blijkt uit een enquête die Samen Klimaatbestendig via woningcorporatie Aedes heeft verspreid.
Het aantal dagen met extreme neerslag in Nederland is de afgelopen zeventig jaar met 85 procent gestegen. Ook valt er steeds meer neerslag. Dat staat in twee nieuwe overzichten in het Compendium voor de leefomgeving (CLO).
Van 21 maart tot 31 oktober worden er weer volop tegels gewipt in Nederland. Ruim 150 gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om tegels in tuinen te vervangen door groen. Op dit moment zijn er tegen de 1,5 miljoen tegels gewipt. In welke gemeente is de totale tegelstand op dit moment het hoogst? En waar zijn tot nu toe de meeste tegels gewipt per 1000 inwoners?
De Dutch Green Building Council heeft samen met zo’n dertig organisaties een standaardaanpak ontwikkeld om inzicht te bieden in de klimaatrisico’s voor elk gebouw. Op 6 juli is het tweede deel van dit Framework for Climate Adaptive Buildings gepubliceerd.
Woningcorporaties krijgen van bewoners steeds vaker klachten over hitte. Wat kun je als woningcorporatie doen om hitte in woningen te verminderen? De provincie Utrecht heeft twee hulpmiddelen ontwikkeld voor woningcorporaties: een handreiking om inzicht te krijgen in welke woningen kwetsbaar zijn voor hitte en een factsheet die helpt om bewoners adviezen te geven over hoe ze hitte in hun woning kunnen verminderen.
Droogte heeft meerdere schadelijke gevolgen in de gebouwde omgeving. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kondigt een call for proposals aan vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), om meer inzicht te krijgen in de droogteproblematiek in de gebouwde omgeving en te komen tot handelingsopties. Deze NWA-call Droogte in de Bebouwde Omgeving gaat naar verwachting begin juli 2023 open.