Op de plek waar ooit de afgebrande bouwkundefaculteit van de Technische Universiteit Delft (TU) stond, staat nu fieldlab The Green Village. Hier worden innovaties op het vlak van klimaatadaptatie, duurzame bouw en energie getest en onderzocht. Wat is de succesformule van deze bruisende plek?
De volgende ronde stresstesten van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) start in 2025. Werkregio’s krijgen dan meer vrijheid bij de invulling van de stresstesten. Dat stelt de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie. De stresstesten zullen gebaseerd zijn op de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s die in oktober 2023 uitkomen.
Ben jij betrokken bij NKWK-KBS? Dan horen we graag jouw ervaringen met deze onderzoekslijn. De resultaten van de vragenlijst gebruiken we om de onderzoeken en kennisdeling verder te verbeteren.
Kennis over het klimaat staat nooit stil. Werk jij als professional en wil je je graag verder ontwikkelen in het veld van klimaatadaptatie? Op dit kennisportaal vind je een handig overzicht van trainingen en opleidingen die je kunt volgen.
Om kennisdoorwerking vanuit het LIFE-IP Klimaatadaptatie-programma te bevorderen is een nieuwe strategie opgesteld. Het document beschrijft de kansen en behoefte om de verspreiding van kennis en ervaring op het gebied van klimaatadaptatie te bevorderen. De strategie is opgesteld in nauwe samenspraak met de LIFE-IP Klimaatadaptatie-partners.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 30 mei een kamerbrief verstuurd over het concept ‘ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Het instrument geeft meer duidelijkheid over waar en hoe gebouwd kan worden. In de brief geeft Minister Mark Harbers verdere toelichting over het conceptkader.
Op donderdag 11 mei vond in Lelystad de eerste regionale kennisbijeenkomst plaats ter afsluiting van zeven jaar NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. De organisatie was mede in handen van STOWA, Stichting RIONED en Samen Klimaatbestendig. Experts en gebruikers van de hulpmiddelen en tools die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, wisselden van gedachten. Een impressie van een interactieve bijeenkomst.
Vakblad Stad + Groen organiseerde een aanbestedingscafé om te onderzoeken of klimaatadaptatie en biodiversiteit in aanbestedingen weinig aandacht krijgen. Aannemers, vertegenwoordigers van gemeenten en adviseurs gingen hierover met elkaar in gesprek.
Op 11 mei organiseerden Samen Klimaatbestendig en Klimaatverbond Nederland een webinar over extreme hitte. Centraal stond de hittecrisis die de Amerikaanse stad Portland in 2021 trof. Welke lessen heeft de stad hieruit getrokken? En hoe kan Nederland hiervan leren om zich voor te bereiden op een extreme hittegolf?
Op 17 mei 2023 organiseerde het Rijk een webinar over de nieuwe maatlat. Deze Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve omgeving geeft aan wat groen en klimaatadaptief bouwen en inrichten inhoudt. Heb je het gemist? De opname van het webinar kun je hier terugkijken.